Nagy a baj a nyugati országrészben: elképesztően sok magyar lépi át a határt a megélhetése miatt

Pénzcentrum2022. október 20. 09:45

Soha nem dolgozott még ilyen sokmagyar a határ túloldalán. A munkaerő-elvándorlás pedig ennek megfelelően soha nem sújtotta még ennyire Nyugat-Magyarország gazdaságát - állapította meg a Nyugat.hu riportja, amelyben számos munkavállaló és vendéglős is megszólalt.

Bizonyos szempontból az. Gyakorlatilag az összes statisztika azt bizonyítja, hogy a főváros után Nyugat-Dunántúl a legfejlettebb, külföldi nagyvállalatok sokaságával, átlag feletti fizetésekkel, irigylésre méltó munkanélküliségi és egyéb gazdasági mutatókkal. (Csak Bécsben több mint 20 ezer magyar dolgozik.) Az érem másik oldala azonban, hogy gazdasági szakemberek szerint Ausztria közelsége nemcsak áldás, de átok is a régió további fejlődését tekintve. A lap által megszólalatatott egyik munkavállaló a lehető leggérthetőbben foglalta össze a probléma magvát. "A biztonság miatt megyünk Ausztriába dolgozni, és a biztonságot leginkább a pénz jelenti" - nyilatkozta.

A lap osztrák és magyar statisztikai adatokat is összevetett. Ezek szerint a legfrissebb statisztikák szerint Ausztriában már több mint 115 ezer magyar dolgozik. Ezek osztrák adatok, a megyei kormányhivatal számai alapján pedig az tudható meg, hogy míg 2009-ben 23149-en, addig 2021-ben már 98877-en vállaltak munkát Ausztriában.

Címkék:
magyarország, magyar, magyarok, probléma, osztrák,