Ez állhat a tömeges szülésznői felmondások mögött: nem csak az új szabályok miatt akadtak ki

Népszava2022. október 20. 08:31

Nem pusztán az új szabályok állhatnak a felmondások hátterében. A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, még július 14-én írtak a követeléseikről az egészségügyi intézmény vezetésének. Hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

A Szent Imre kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül eddig 14-en adták be a felmondásukat. A Népszava információi szerint nem csupán az új szabályok miatt döntötttek így, egyéb feszültség is állhat a döntésük hátterében. Hasonló bérrendezést szeretnének, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő - írja a Népszava.

A kórház szerint a Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói nyáron több javaslatot és kérést fogalmaztak meg, amelyeket a kórház vezetése továbbított az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Válaszuk szerint a bérkövetelés az intézmény költségvetéséből, a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén lett volna teljesíthető, erről a dolgozókat is több alkalommal tájékoztatták. Az idei költségvetésből – a megnövekedett költségek miatt – nem tudnak elkülöníteni fedezetet, de továbbra is keresik a megoldást.

A lap úgy tudja, a kórház vezetése egyelőre a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban.

Címkék:
kórház, diploma, felmondás, ápoló, szabályok, bérrendezés, diplomás, intézmény,