10 napos plusz szabadságot kaphatnak ezek a magyar férfiak: januárban élesedhet a változás

Pénzcentrum2022. augusztus 23. 10:33

Az őszi ülési időszakban módosíthatják a munka törvénykönyvét, amivel az apáknak járó szabadság az Európai Unió irányelve értelmében a jelenlegi ötről tíz napra fog nőni. A Világgazdaság információi szerint az irányelv átültetésével kapcsolatos előkészítő munka jelenleg is zajik.

Várhatóan jövő januártól fog megemelkedni az apáknak a gyermekük születése után járó úgynevezett apaszabadság. A tervek szerint a jelenlegi 5 napról 10 re fogják emelni a szabadság számát, amit az Európai Unió 2019-ben elfogadott irányelvei tesznek lehetővé. Ezt a tagállamoknak idén augusztusig kellett volna átültetniük a gyakorlatba.

A jogharmonizáció ugyanakkor nem csak hazánkban, de más országokban is késik, aminek az oka részben a jogharmonizációs normaszöveg elfogadása, részben pedig a nyári szabadságok és a törvénykezési szünetek miatt előforduló késlekedés.

A kormány intézkedéseivel a magyar családok érdekeit kívánja szolgálni, a megtett lépéseknek elő kell segíteniük, hogy a szülők a lehető legjobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket. A munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos kodifikációs előkészítő munka, ahogy más tagállamokban, úgy Magyarországon is jelenleg zajlik

– mondta el a VG megkeresésére A Technológiai és Ipari Minisztérium.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Országgyűlés honlapján elérhető törvényalkotási program szerint novemberben kerülhet a parlament elé legkorábban A munka törvénykönyvének (Mt.) jogharmonizációs módosítása a hosszabb apaszabadságot is tartalmazó 2019/1158-as uniós irányelv alapján. Ezután a szavazásra decemberben kerülhet sor, így 2023 januárjától léphet érvénybe a hosszabb apaszabadság.

 

Címkék:
család, szabadság, unió, irányelv, munka, jövő, apa, apasági szabadság,