Komoly leépítés várható: rengeteg közmunkás eshet ki a programból

hvg.hu2022. július 26. 08:33

A kormány az eddigi 70-80 ezernél összességében jóval alacsonyabb létszámmal, csak az ország ötödében folytatja a közmunkaprogramot szeptembertől.

Számos kistelepülésen beszűkültek a lehetőségek, a közmunkán kívül más lehetőségek nem nagyon vannak. Ennek lehetősége pedig szeptembertől azáltal is szűkül, hogy csak azok vehetnek majd benne részt, akiknek nincs szakmai végzettségük, és/vagy hátrányos helyzetű településen élnek - számol be a hvg360.hu.

Gyakorta az átképzési programok is rosszul működnek, pedig az előrelépés egyik fő kulcsa az oktatás lenne. Az átképzéseket az állam helyett sokszor vállalkozó szellemű civilek végzik, noha az ilyesmi az állam feladata.

2022. januárjában 79 ezer magyar dolgozott a közmunka keretein belül, ez 10 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Volt idő amikor 220 ezer közfoglalkoztatott is volt az országban, ahhoz képest ez pedig már tényleg egy jelentős csökkenés. De ez is a célja a programnak: visszavezetni, vagy átvezetni a benne résztvevőket az elsődleges munkaerőpiacra – ám sok esetben ez sikertelen.

Címkék:
kormány, közmunka, állam, közmunkás, ország, közmunkaprogram, közmunka program, közmunkások, közmunkások száma,