Beindult a diákmunka-szezon: rengetegen helyezkedtek el itt

Pénzcentrum2022. július 19. 20:01

Nagyon sokan találtak már munkát a minisztérium által életre hívott programban, melyet 16-25 év közöttieknek hirdettek meg. Hozzátették, hogy még így is sok munkalehetőség van a diákok számára.

Június közepe óta jelentkezhettek és július elejétől állnak munkába a kormányzati bértámogatással vakációs foglalkoztatáshoz segített 16-25 évesek. A nyári diákmunka-program idei felhívására eddig 19 312 középiskolás vagy egyetemista regisztrált, 19 144 fiatal már szünidei állást talált közel négyezer munkáltatónál - írja közleményében a Technolófgiai és Ipari Minisztérium.

Még mindig sok hely van

A foglalkoztatók kérelmei alapján még további legalább másfél ezer kiadó hely akad önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban vagy a turizmus-vendéglátásban. A 25 év alattiaknak idéntől még inkább érdemes a nyár egy részét munkával tölteniük, hiszen keresetük után januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, többet tarthatnak meg belőle saját céljaikra.

A nyári diákmunka-programban 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok foglalkoztatása támogatható. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

Egyre kelendőbb az irodai munka is

Ötből négy támogatott fiatal önkormányzatoknál segít be, de már jóval több mint háromezren dolgoznak szállodákban, éttermekben, cukrászdákban, lángossütőkben is. A Technológiai és Ipari Minisztérium július elején közel másfélszeresére emelte az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét. A kérelmezett támogatások értéke már a 2,5 milliárdot közelíti, a leszerződött összeg is több mint 2,1 milliárd, de így lenne forrás még több fiatal foglalkoztatásának ösztönzésére is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2013 óta mintegy 26 milliárd forint állami támogatással több mint 261 ezer tanuló vagy hallgató szerezhetett munkatapasztalatot a Nyári diákmunka programban. 2022-ben a gyakorlati jártassághoz és zsebpénzhez jutáson túl újabb nyomós érvként hozható fel a fiatalok szabadidős szorgoskodása mellett az idén bevezetett szja-mentességük.

Címkék:
hrcentrum, diákmunka, munka, foglalkoztatás, fiatal, tanuló, fiatalok, minisztérium,