Rengeteg távol-keleti vendégmunkás jöhetne Magyarországra: sokan már most nem örülnek neki

Népszava2022. május 23. 10:29

Még több távol-keleti munkás, még egyszerűbben jöhetne Magyarországra egy új törvény segítségével – írja a Népszava.

A lap információ szerint új törvény segítené, hogy a harmadik országbeli vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki vendégmunkások könnyebben jöjjenek Magyarországra dolgozni. Ennek lényege, hogy a harmadik országbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek Magyarországra, és akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak.

A lap azt írja, a vendégmunkások könnyített behozatalával az ismét egyre erősödő munkaerőhiány orvoslása a célja a kormánynak. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint az újra egyre felerősödő munkaerőhiányt nem fogja megoldani a távol-keleti vendégmunkások egyszerűbb hazai munkavállalása.

A szakszervezet alelnöke szerint azért, mert a veszélyhelyzet alatt eddig is nyitva állt a kapu, mégsem jöttek elegen, pedig a feldolgozó iparban szerinte tényleg lenne 100 ezer hely idehaza. A szakember véleménye szerint az óriási mértékű fluktuáció a probléma Magyarországon, mint sorolta:

a dolgozók nem érzik jól magukat a munkahelyükön, nincs jövőképük, nem versenyképes a fizetésük, a hiányzó kollégák miatt viszont nagyobb rajtuk a nyomás.

Címkék:
törvény, vendégmunkás, távol-kelet, vendégmunka, veszélyhelyzet, magyarország munkanélküliségi ráta,