Egyre kevesebben dolgoznak a közfoglalkoztatásban: sokaknak azonban tényleg nincs kiút

Magyar Nemzet2022. május 5. 10:15

Az elmúlt öt évben több mint 120 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatásban dolgozók száma. Februárban nyolcvanezer közmunkást tartottak nyilván, több tízezer fővel kevesebbet, mint a járvány előtt. Látszólag igazi sikertörtének.

 A Belügyminisztérium adatai szerint idén februárban átlagosan 83 500-an vettek részt valamelyik közmunkaprogramban. Számuk mintegy húszezer fővel kevesebb, mint a járvány előtti évben, 2019-ben - írja a Magyar Nemzet.

A kormány korábban elsősorban a munkanélküliség mérséklése és a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében indította el a közfoglalkoztatási programokat. A közmunka ezért átmeneti lehetőséget jelentett, aminek célja, hogy az érintettek könnyebben kapjanak állást főként a nyílt munkaerőpiacon. A közmunkások nettó átlagkeresete tavaly alig érte el az 56 ezer forintot, így a foglalkoztatottaknak sem érdeke a tartós közmunka. 

A közfoglalkoztatottak helyzetével a Pénzcentrum is foglalkozott korábban, és kiderült, hogy a közmunka ha úgy nézzük, igazi sikertörténet, másrészt azonban óriási kudarc. A hozzá fűzött reményeket csak részben tudta teljesíteni, hiszen bizonyos régiókban egyszerűen nincs hová visszavezetni a munkaerőpiacról kiesett embereket, máshol pedig a családoknak nincs más járható út, mint a szerény, de legalább biztos jövedelem a szétszakítottsággal szemben. 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
járvány, közmunka, közfoglalkoztatás, közmunkás, munkaerőpiac, közmunkaprogram, közmunka program,