Komoly bérfeszültség jöhet a magyar munkahelyeken: erre nem voltak felkészülve

Pénzcentrum2022. február 17. 08:15

2022. januártól emelkedtek a bérek és a 25 év alattiak pedig a SZJA-mentességet kaptak. De vajon hogyan  hogyan érinti a vidéki foglalkoztatást a bevezetett változások - ennek járt utána a HelloVidék.

Azonban a fiatalok SZJA-mentessége igazságtalanságot és kihívást jelent egyszerre a munkahelyeken. A 25 év alattiak SZJA-mentessége bérfeszültséget okoz a munkahelyeken. Egyre többet olvasni arról, hogy a munkáltatók nem adják meg a magasabb összeget a fiataloknak azzal az indokkal, hogy a "többiekkel szemben igazságtalan lenne" - nyilatkozta a HelloVidéknek Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget alelnöke, majd hozzátette:

Valóban több helyről azt látjuk, hogy a béremelések során a fiatalok számára biztosított SZJA kedvezményt a differenciált bérezéssel kompenzálják. Azaz, a fiataloknak kisebb az emelés, mert „úgyis több nettót kaphatnak” felkiáltással kezelik az ügyet.

Biztos benne, hogy megerősödik az atipikus foglalkoztatottak száma. Ezzel a 4 órás és a részmunkaidőben alkalmazottakra az a veszély áll fenn, hogy ugyan akár 8 órát is dolgoznak, de csak 4 órára kerülnek bejelentésre. Ezzel párhuzamosan biztos benne, hogy a feketemunka igénye is meg fog nőni.

Ha érdekel a teljes interjú, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
szja, szakszervezet, vidék, fiatalok, szja mentesség,