Itt az új mesterterv: mentőövet dobnak a kis- és középvállalkozásoknak

Pénzcentrum2021. december 14. 08:14

Az uniós versenypolitika céljainak különös tekintettel kell lenniük a kis- és középvállalkozások szükségleteire, és tisztességes és egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni minden uniós polgár javára. Ezt a véleményt fogalmazta meg a Régiók Európai Bizottsága (CoR) legutóbbi, plenáris ülésén Brüsszelben. A HelloVidékhez eljuttatott anyagban hangsúlyozták, hogy ehhez az Európai Bizottság versenypolitikáról szóló jelentését „merész cselekedeteknek” kell követniük.

Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a kis- és középvállalkozások szükségleteit, hogy tisztességes és egyenlő versenyfeltételeket teremtsen minden uniós polgár javára, figyelembe véve a világjárvány következményeit és a jelentősen megnövekedett állami támogatások következményeit. Erről fogadtak el döntést a közelmúltban az Európai Bizottságban. A szervezet nemrég tette közzé a 2020-as versenypolitikáról szóló jelentést, amely részletes tájékoztatást ad a legfontosabb szakpolitikai és jogalkotási kezdeményezésekről, valamint az Európai Bizottság által az előző évben az uniós versenyjog alkalmazásában hozott döntésekről.

A 27 tagállam által az Európai Bizottság két egymást követő felmérésére adott válaszok azt mutatják, hogy a 2020. március közepe és december vége közötti időszakban az addigra jóváhagyott 2,96 billió eurós támogatásból mintegy 544 milliárd eurót költöttek el ténylegesen. Abszolút értékben kifejezve – a tagállamok által megküldött előzetes adatok szerint: Franciaország a teljes kifizetett támogatás több mint egynegyedét (155,36 milliárd euró) folyósította; ezután következik Olaszország, a teljes kifizetett támogatás 19,8 százlaékával (107,9 milliárd euró); Németország 19,1 százalékkal (104,25 milliárd euró) és Spanyolország 16,7 százalékkal (90,8 milliárd euró).

További részletek a cikkben!

Címkék:
kkv, Európai Bíróság, euró, támogatás, európai unió, uniós támogatás, hellovidék, kkv szektor,