Mi folyik a fővárosban? Özönlik Budapestre a vidéki munkaerő: kapkodnak utánuk a cégek

HelloVidék2021. november 17. 08:14

A közép-magyarországi régióban a Covid-19 leginkább a vendéglátóipart és a logisztika területét sújtotta. Ugyanakkor a harmadik országbeli munkavállalók megjelenése itt is tömeges. Hogyan alakultak a bérek, mekkora a munkanélküliség, kikre, milyen szakemberekre van leginkább kereslet?

Az ország legnagyobb munkaerőpiaci koncentrációja a közép-magyarországi régiót, és benne a fővárost, Budapestet jellemzi: itt mindig is magasabbak voltak a bérek, drágább a megélhetés, gyorsabban pörgött a munkaerőpiac mert mindig volt jelölt és a legmagasabb képzettségi szint is itt koncentrálódik. Sok az egyetem és a K+F illetve tetten érhető nemzetköziség, ami vonzza a diákokat és mindazokat, akik keresik a jó, magas kereseti lehetőséggel bíró munkahelyeket – közölte a HelloVidék megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Az elmúlt években a tendenciák nem változtak, rengetegen ingáznak és sokan tartósan is költöznek Budapestre, illetve Pest megyébe. A Trenkwalder mobilitási felmérése pedig azt mutatja, hogy az ország szinte minden részéből az országon belüli migráció leginkább kedvelt célpontja, Budapest és Pest megye.

Mára a home office-ra való igény elsősorban a budapesti szellemi pozíciókra jellemző, nem is versenyképes az a pozíció, amelyhez nem kínálnak home office lehetőséget. Ami még nagyon szembetűnő, hogy míg korábban jellemzően az IT-s munkaerőből volt igazi hiány, addigra ma már számos további szakmacsoportban is komoly problémává vált a munkaerőhiány. Hatalmas a kereslet a szolgáltatóközpontok (SSC) és a kereskedelem területein

- mondta el Nógrádi József, aki szerint most úgy tűnik mindenki értékesítőket keres, és ennek nagyon erős bérfelhajtó ereje is van. Emellett a cégek digitális átállása és különböző feladatok digitalizálása a régiós cégeknél volt leghamarabb tetten érhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes cikk arról, milyen pozíciókra keresik a legjobban a dolgozókat, és hogy hogyan alakul a bérezés a közép-magyarországi régióban a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
hrcentrum, Budapest, munkahely, munka, állás, vidék,