Áll a bál az SZJA-visszatérítés körül: sok család fog meglepődni, lehet nem is kapnak semmit

Pénzcentrum2021. október 14. 10:09

Mélyítheti a szakadékot család és család között az szja-visszatérítés – írja a 24.hu

A portál úgy számol, hogy amíg az átlag fölött kereső gyerekeseket bőkezűen megjutalmazza a rendszer, a kis keresetűek, a rászorulók legfeljebb álmodozhatnak a maximum 809 ezres visszatérítésről. A lap szerint számítások szerint, egy háromgyerekes szülő a családi kedvezmény maximális érvényesítése mellett (ami havi 99 ezer, évi 1,188 millió forint pluszt jelent nettóban) 1,1 millió forintos fizetés esetén megkaphatja még a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítést is. Ha a párja is dolgozik, és legalább átlagkeresetet visz haza, akkor ő szintén 809 ezer forint szja-visszatérítést kaphat februárban.

Így a család jövedelme éves szinten összesen 2,8 millió forinttal lehet több, mint egy gyermektelen családé, és 1,618 millió forinttal lehet nagyobb az szja-visszatérítéssel, mint eddig.

Viszont ha egy háromgyermekes családban mindkét szülő minimálbért keres, és mindketten érvényesítik a családi adó- és járulékkedvezményt, akkor ők is érvényesíthetik a havi 99 ezer forintnyi családi kedvezményt. Viszont egyáltalán nem lesz fizetendő szja-juk, így adó-visszatérítésre nem számíthatnak - írják.

Egyedülálló szülőknél sem egyszerű a helyzet, a lap egy olvasóra hivatkozva bemutatja, hogy az anya, aki egyedül neveli két gyermekét havi bruttó 450 ezer forintot keres, ami szinte hajszálra annyi, amennyi alapján megállapították az adó-visszatérítés maximumát, az évi 809 ezer forintot. A két gyerekre havi 40 ezer forint családi kedvezményt tud érvényesíteni, így havi 27,5 ezer forint szja-t vonnak tőle. Ez alapján ő mindössze 329 ezer forint adóvisszatérítést fog kapni februárban, ami a maximális összeg 40 százaléka.

Címkék:
szja, adó, szja-kedzvemény, szja mentesség, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,