Ennyit keresnek a világszínvonalú magyar szakmunkások: megéri ezt a pályát választani?

Pénzcentrum2021. október 9. 16:06

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban a fiatal szakmunkások versenyeredményeit méltatta: elmondása szerint Magyarország jövője nem csak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink. Megnéztük, menyit lehet átlagosan keresni, azokban a szakmákban, melyekben kiválóan teljesítettel a fiatalok.

Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek a szakmák Európa-bajnokságán.A szeptember végén Grazban a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen az országok közötti versenyben 6. helyen végeztek, négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek.

A EuroSkills Graz 2021 rendezvényen szeptember 22-26 között 31 ország vett részt, a 400 versenyző 19 országból érkezett, és 38 szakmában versenyeztek. A magyar válogatott 21 szakmában, 26 versenyzővel indult. A magyar fiatalok a modern gazdaság szempontjából fontos informatikai területen kiválóan szerepeltek, emellett az épületasztalok eredményei is figyelemre méltóak, az ő szerepük a hazai beruházások megvalósításánál egyre fontosabb - mondta el Parragh László, a MKIK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az október 8-i Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúban a Nobel-díjat firtató kérdésre úgy válaszolt, nem bánja, hogy Karikó Katalin magyar származású tudós nem kapta meg sem az orvosi, sem a kémiai díjat. Karikó Katalin Nobel nélkül is a mi hősünk - fogalmazott a miniszterelnök. Vannak azonban másfajta érdemek is, és itt megemlítette a Grazban kiválóan szereplő magyar csapatot:

Magyarország jövője nem csak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink. Sőt, a világ legjobb munkásai Magyarországon kell, hogy legyenek, mert másként nem tudunk a világ legjobb gazdaságai közé tartozni.

 - mondta el Orbán Viktor. De tényleg megéri szakmát tanulni? Megnéztük a KSH által nemrég közreadott foglalkozásokra lebontott kereseti statisztikáiban, mennyit lehet keresni itthon ezeken a területeken átlagosan:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Épületasztalos bruttó 254 990 forintot keres
  • Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő bruttó 231 382 forintot keres
  • Szépségápoló (kozmetikus) bruttó 229 708 forintot keres
  • Hálózat- és multimédiafejlesztő (webfejlesztő) bruttó 709 591 forintot keres
  • Webrendszer- (hálózati) technikus (webfejlesztő) bruttó 455 988 forintot keres
  • Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus bruttó 549 667 forintot keres
  • Bútorasztalos bruttó 249 476 forintot keres
  • Festő és mázoló bruttó 261 109 forintot keres
  • Fodrász bruttó 247 883 forintot keres
  • Grafikus és multimédia-tervező bruttó 485 680 forintot keres
  • Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés) bruttó 322 675 forintot keres

Megnéztük azt is, mely korcsoportokban miképp alakulnak a keresetek:

Loading...

 

Címkék:
Orbán, munka, verseny, keresetek, magyar, szakmunka, bruttó, szakmák,