Itt a részletes magyar bérlista: egy sportoló többet keres, mint egy mentőtiszt, szakorvos

24.hu2021. szeptember 27. 09:33

Magyarországon nem meglepő módon a bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb, közülük is a törvényhozók és az államtitkárok bére emelkedik ki igazán. De érdekes összehasonlítani a különféle szakmák átlagkeresetét.

A Központi Statisztikai Hivatal különböző foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adataiból kiderül többek között, hogy a bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb: közel 800 ezer forint. Közülük a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok átlagkeresete tavaly másfél millió forint volt - számol be a 24.hu. Az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly átlagosan 567 481 , míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt.

A sportfoglalkozásúak is a rendszer legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak bruttó 1,3 milliós átlagkeresetükkel. Egy mentőtiszt 633 ezer forintot, egy szakorvos bruttó 959 ezret.

Az adatokból egyértelműen megfigyelhető a szakmunka felértékelődése.

Az ipari és építőipari foglalkozásokat űzők, illetve a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők között is akad ugyanis olyan foglalkozás, amely sokkal jobb keresetet biztosít, mint amit a mezőgazdaságban dolgozók remélhetnek. A bruttó átlagkereset ez utóbbi kategóriában 241 ezer forint, ami a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztők 301 ezres, illetve az erdészeti foglalkozásúak 163 ezres keresete közé esik. Az ipari és építőipari foglalkozásokban (73 szakmát soroltak ide) viszont átlagosan 310 ezer forintot lehet keresni, itt ugyanakkor elég nagy a szórás: a legtöbbet (813 ezer forint) az ipari alpinistáknak,a legkevesebbet a nád- és fűzfeldolgozóknak, seprű-, kefegyártóknak fizetnek (119 ezer forint).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
átlagkereset, forint, dolgozók, bruttó,