Ezek a magyar dolgozók már megnyugodhatnak: biztosan nem veszik el a munkájukat a robotok

Pénzcentrum2021. szeptember 13. 20:48

Egy új személyiségtípus-teszt alapján mindenki könnyen kiderítheti, hogy a következő évtizedben új állás után kell-e néznie. Egy új személyiségteszt az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérd, a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkádra a robotizáció terjedése.

Sokszor beharangozták, újabban pedig már az évtized végére teszik annak időpontját, amikorra több foglalkozásban is robotok válthatják ki az emberi munkaerőt. Ebből a szempontból hallani a könnyen automatizálható munkakörök veszélyeztetettségéről: sofőrökről, egészségügyi pozíciókról, vagy éppen az adminisztratív feladatokat végzőkről is.

Valójában azonban nem a foglalkozás szabja majd meg, hogy ki kerül utcára, illetve ki találja meg a számítását a robotok terjedésével 2031-ben is, még ha nem is feltétlenül ugyanabban a munkakörben, amelyben ma tevékenykedik

Egy új, szakértők által készített teszt megmutatja, hogy milyen a munkahelyi személyiséged. Ez pedig az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérd, a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkádra a robotizáció terjedése.

A legkönnyebben az új felosztás szerint az újító és a felfedező személyiségtípusba tartozók vészelhetik át a robotmunka terjedését. Ők folyamatosan járatlan utakat és megoldásokat keresnek, sőt, remekül alkalmazkodnak a változásokhoz is. Az átlagnál kevésbé kell aggódnia a megérzéseire hallgató különcöknek is, akik a legharcosabb személyiségtípust képviselik. A rendszerező és a logikus csoportba sorolhatók – más okokból, de – szintén megtalálhatják a számításukat az új világban. Ők lesznek elsősorban azok, akik a gépek tevékenységét irányítják és tervezik a jövőben. Hasonlóképp felelősségteljes állásra számíthat, az, akire leginkább a megbízhatóság jellemző, a konzekvens és kiszámítható munkaerőnek ugyanis bármilyen körülmények között hasznát veszik majd a munkáltatók, és persze a robotok is. No, és aki csapatjátékos, vagy igazi csupaszív ember? A jóslatok szerint a robotizáció erősödésével párhuzamosan felértékelődik majd az emberi tulajdonságok szerepe, a korábbinál fontosabbá válnak a valódi kapcsolatok, a közösség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valójában tehát mindenki megtalálhatja a számítását, ha képes az új feladatokhoz alkalmazkodni. A következő évtized kezdetére ugyanis számtalan olyan új állás jöhet létre, amiről ma még elképzelésünk sincs, a felkészülésben pedig saját magunk megismerése lehet az egyik leghatékonyabb eszköz.

Címkék:
állás, mesterséges intelligencia, robotizáció, robotok, személyiségteszt,