A magyar dolgozók fele még ennyi nettót sem keres: több mint 1,5 millióan vannak

Népszava2021. július 1. 09:28

A valós élettapasztalatokhoz sokkal közelebb áll a mediánbér, mint az átlag, előbbi viszont csupán bruttó 332 ezer, aminek a nettója 220 ezer forint körül van: a magyar dolgozók fele tehát még ennyit sem keres meg – írja a Népszava.

Magyarországon jócskán van szakadék az átlagbér és a mediánbér között, ugyanis a teljes nemzetgazdaságban foglalkoztatottak mediánbére már csak 332 ezer forint a KSH által közölt 440,6 ezer forintos bruttó átlaggal szemben. A „probléma” csak az, hogy az átlagbér felfele torzít abban az értelemben, hogy az alkalmazottak felső 10-20 százaléka extramagas, havi több millió forintos jövedelmei felhúzzák az átlagot.

A mediánbér – vagyis a bérek középértéke – azt mutatja meg, hogy a bérstatisztikában szereplő összes (3 millió 73 ezer) munkavállaló közül a sorban középen lévő foglalkoztatott mennyit keres, s ez jön ki bruttó 332 ezer forintra, amelynek a nettója 220 ezer forint körül van – írja a lap.

A gyakorlatban pedig ez azt jelenti, hogy a munkavállalók fele, azaz valamivel több mint 1,5 millió ember havi 220 ezer forintnál kevesebbet keres.

Címkék:
ksh, átlagbér, medián, mediánbér,