Itt még lehet bértámogatás igényelni: de már csak 10 napig

Pénzcentrum2021. május 13. 11:40

Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, a Kutatók és fejlesztők innovatív bértámogatási programjában eddig mintegy 1300 cég vagy intézmény kért segítséget több mint 17 ezer munkahely megőrzéséhez összesen 13 milliárd forint értékben.

A KFI szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása a járványhelyzetben elengedhetetlen a gazdaság sikeres újraindításához. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program keretében többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, meglévő és újonnan felvett munkavállalók után kaphatnak támogatást a vállalkozások. A lehetőség az összes ágazatot lefedi, tavaly közel 23 ezer szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá.

A januárban újraindult programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318.920 forintot. A megítélt támogatást a munkáltató kapja, annak fejében érintett munkavállalóit legalább három hónapig köteles továbbfoglalkoztatni, munkabérüket nem csökkentheti.

A legtöbb munkavállaló után a fővárosból, Veszprém és Pest megyékből érkezett be kérelem. Az igénylő vállalkozások főként a feldolgozóipar, az információ-kommunikáció és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatokból kerülnek ki. Mostanáig mintegy 1150 vállalkozás több mint 16 ezer munkavállalója esetében született meg a támogatási döntés összesen 12,5 milliárd forint értékben.

Bodó Sándor hozzátette: „Magyarországon a legutóbbi adatok szerint ismét több mint 4,6 millióan dolgoznak. A márciusi mutató szerint 4 százalékos hazai munkanélküliségi ráta kevesebb mint fele az euróövezet átlagának. A foglalkoztatás kiemelkedő mértékben bővült az IT ágazatban (több mint 34 ezerrel) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységben (mintegy 26 ezerrel), ez minden bizonnyal részben a célzott bértámogatásnak köszönhető.”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A KFI bértámogatási program részletes dokumentációja a munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. május 23-ig.

Címkék:
támogatás, bértámogatás,