Itt van a világ legjobb magyar egyeteme: űrtudományban is élvonalban van

MTI2021. február 17. 15:31

A magyar felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) érte el a legjobb helyezést a U.S News & World Report legújabb rangsorában, az egyetem a 414. helyre került, az európai intézmények között pedig 182. lett.

Az ELTE közleménye szerint a rangsor ezúttal 86 ország felsőoktatási intézményeinek eredményeit értékeli. A magyar egyetemek közül a listán az ELTE után a Semmelweis és a Debreceni Egyetem következik, mindketten a 672. helyen - írták. A szakterületi rangsorokban az ELTE öt tudományterületen szerepel:

  • űrtudományból a 155.,
  • fizikából a 226.,
  • pszichológiából a 230.,
  • élő természettudományokból a 445.,
  • kémiából az 543. helyre került.

A fizika, élő természettudomány, űrtudomány és pszichológia területén is a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény az ELTE. A U.S. News & World Report módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is. A globális rangsorban a legjobb tízbe ezúttal is amerikai és angol egyetemek kerültek be, a Harvard megőrizte első helyét - közölték.

Címkék:
egyetem, elte, világ, rangsor,