Több 10 ezer magyarnak lassan egy éve nincs munkája: itt a legsúlyosabb a helyzet

Pénzcentrum2021. február 5. 06:14

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők (korábban: regisztrált munkanélküliek) száma 290 ezer fő volt 2020 decemberében, ami a munkavállalási korú népesség 5%-a, a lakónépesség 3%-a és a gazdaságilag aktívak 6%-a. Mindez a közmunka program ellenére. 81 ezer fő, több mint 1 éve keresett állást sikertelenül - írja a GKI. Az észak-keleti és a dél-nyugati régiókban volt a legmagasabb a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességen belüli aránya.

A megyék között is jelentős volt az eltérés, munkavállalási korú népességen belül a legtöbb álláskereső, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén (9-9%), Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy (7-7%) megyében volt, míg Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten (2-2%) volt a legkisebb az arányuk. 10%-ot meghaladó ez az arány 673 településen, míg a 20%-ot is meghaladja 91 településen.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 2020. december (százalék)

2009-ben, a világválságot követő évben 604 ezerre nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, ami 2020-ra 52%-kal csökkent. Átlag alatti volt a munkanélküliség csökkenése Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Baranya és Somogy megye sok településén. Így ahol korábban is magas volt a munkanélküliek aránya, ott jó eséllyel továbbra is magas maradt a munkanélküliség szintje.

Címkék:
álláskeresés, munka, foglalkoztatás, munkanélküliség, megye, gki, baranya megye, világválság, munkanélküliség magyarországon, nemzeti foglalkoztatási szolgálat, regisztrált munkanélküli, közmunka program,