Kifakadtak a szakszervezetek: megalázónak találják a 2021-es minimálbér-emelést

Pénzcentrum2021. január 26. 13:01

Mire elég ez a 4%, ami csak 3,66%, hiszen februártól lép hatályba. Az inflációt sem ellentételezi. Megalázó ígéret egy még lebegtetett plusz 1 % emelésről - kezdik közös közleményüket a 2021-es minimálbérről szakszervezetek.

Joggal kérdezzük a munkáltatói szerepből fakadóan Magyarország legnagyobb foglalkoztatóját, a Kormányt: a közszféra humán közszolgáltatásában dolgozó kb. 600 ezer embernek a fenti helyzet miatt vajon milyen bérkilátásai lesznek 2021-re, hiszen eddig semmiféle keresetnövelő intézkedésről nem adtak tájékoztatást - teszi fel a kérdést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Az önkormányzatok számára a minimálbér és garantált bérminimum emelés finanszírozását nem jelezték. Nem tudjuk, hogy a már 3 éve követelt diplomás bérminimum intézményét mikor találják fontosnak, bevezetendőnek? Ugyanis nemcsak a legkisebb béreket lenne szükséges karbantartani, mert így a tudás sajnos nincs elismerve, a szellemi foglalkozásúak keresete is emiatt évről - évre egyre jobban leszakad - írják, majd kérdéseket is megfogalmaztak:

  • Mikor lesznek tényleges, tételesen meghatározott bérfejlesztések, nem csak a sajtó felé "átlagosan" definiált emelések, amelyek a valóságban még átlagosan sem felelnek meg az emelés mértékének?
  • Mikor fogja meghaladni a sok esetben jogszabály által előírtan felsőfokú végzettséggel rendelkező közszolgák átlagkeresete a KSH által közölt országos átlagbért?

A fentiek következtében az Európai Unióban az átlagkereseti rangsorban hátulról a harmadikok vagyunk. Utolsó Bulgária, utána Lettország, majd Magyarország következik. A Visegrádi Országok közül utolsó a mi dolgozóink helye. Románia messze lekörözött bennünket - közölte a szakszervezet.

Ideje lenne az Európai Minimálbér irányadó elvárását és az Európai bérfelzárkóztatás gondolatát Kormányzati szinten is megfontolni, képviselni

- hívta fel a figyelmet közleményében a szakszervezet. Évek óta hallgatjuk - "Ettől többet nem bír el a gazdaság." - most a COVID-19, a két pandémia időszaka miatt a kereslet növelésének szerintünk a legjobb beavatkozása, a leggyorsabb lökése a nagyobb mértékű, az általános legalább 10 százalékos bérkiáramlás lenne - vélekednek.
 
A közszférában dolgozók biztosan a "piacra" viszik egy hónapon belül ezeket a Forintokat. Egy részét pedig azonnal adóban visszaáramoltatják.Ennek a szektornak csak kis részben jár cafetéria. Adható juttatás. Akkor adjon a Kormány mind a 600 ezer dolgozójának 400.000,- Ft cafetériát a valóságban is, ne csak elméletben. A vendéglátás, turizmus a nyáron már biztosan fel tudná "szippantani" ezt a pénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Titkos tárgyalásokon formálják az egészségügyi dolgozók jogállási szabályait, keresetének alakulását. A nyilvánosság előtt mikor kezdeményezi a Kormány a közszféra többi dolgozójának problémáiról, kereseti helyzetének javításáról az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén az egyeztetést? Utólagos tájékoztatást adnak a minimálbér, garantált bérminimum emeléséről egy olyan területen, ahol körülbelül 300 ezer fő az érintett - zárják a közleményüket a szakszervezetek (MKKSZ, PDSZ, SZÁD, TBDSZ)

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, cafetéria, minimálbér, közszolgálati dolgozó, szakszervezetek, minimálbér emelés, köztisztviselők, lettország,