Kihátrált a szakszervezet: hétfőn sem lesz végleges a 2021-es minimálbér

Pénzcentrum2021. január 23. 09:58

Nem írja alá a minimálbér-emelési megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Erről a MASZSZ elnöksége január 22-én online szavazáson döntött. Az indoklás szerint a februártól esedékes 4 százalékos ajánlatnál lényegesen jobbat érdemelnek a szerény jövedelmű munkavállalók.

Részletesen megtárgyalta, majd végül elutasította a februártól tervezett 4 százalékos - éves szinten mindössze 3,69 százalékos - minimálbéremelési javaslatot a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége. Kordás László elnök indoklása szerint az elmúlt hetekben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) egyeztetései során az érdekvédőknek több, ennél lényegesen jobb javaslata is volt, ám azt a kormányoldal rendre lesöpörte.

A közlemény szerint a MASZSZ elnökségének tagjai elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben friss felmérések szerint egy év alatt átlagosan 9,1 százalékkal drágultak az alapélelmiszerek, a kormány éves szinten mindössze 3,69 százalékkal segítené a legrászorultabb embereket. Vagyis, a 4 százalék még a reálérték megőrzésére sem lesz elég - szögezte le az elnök. Kordás László az indokok közé sorolta egyebek mellett a Takarékbank napokban nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben a pénzintézet a bruttó átlagkereset 8,4 százalékos emelkedésével számol. Vagyis, az átlagbérek viszonylag lendületes javulása és a minimálbér erőteljesen visszafogott növelése miatt tovább mélyül a szakadék a két bércsoport között. Egy szakszervezet ilyet nem fogadhat el - szögezte le az elnök.

Kordás emlékeztet, a MASZSZ 2015-ben és 2018-ban sem írta alá az akkori minimálbér-emelési megállapodást, mert elvei ellenére volt a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezeti javaslatnál lényegesen rosszabb ajánlat elfogadása.  A MASZSZ elnöke szerint a történtek alapján is egyértelmű, hogy a jövőben még inkább a szakszervezetek teljes egysége hozhat eredményt - a mostaninál lényegesen jobbat -, ezért további együttműködésre kéri az érdekvédelmi szervezeteket azért, hogy közösen jobb helyzetbe hozhassák a szerény jövedelmű munkavállalókat is - zárul a közlemény.

Címkék:
hrcentrum, minimálbér, béremelés, megállapodás, maszsz, megegyezés, versenyszféra, szakszervezetek, magyar szakszervezeti szövetség, reálérték,