Mennyi lesz a minimálbér 2021-ben? Közel az egyezség: ennyi emelés lehet idén

Pénzcentrum2021. január 20. 13:22

Pénteken írhatják alá a minimálbér emeléséről szóló megállapodást. Kiderült, hogy a munkaadók ragaszkodnak a 4 százalékhoz, vélhetően ennyi is lesz az emelés. A szakszervezeteknek pár nap gondolkodási időt adtak, hogy végül aláírják-e a megegyezést. A számítások szerint a 4 százalékos emelés azt jelenti, hogy a minimálbér 2021 februárjától bruttó 167 ezer 400, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint lesz.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén a három szakszervezeti szövetség közül egy, a Munkástanácsok elfogadta a munkaadók javaslatát, nagy eséllyel 4 százalékkal emelkedik idén a minimálbér - írja a hvg.hu. A másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is kitart az 5 százalékos emelés mellett.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a portálnak azt mondta, ők a tárgyaláson mindvégig tartották magukat az 5 százalékos emeléshez, ahogyan a munkaadói oldal is ragaszkodott a 4 százalékhoz.

A számítások szerint a 4 százalékos emelés azt jelenti, hogy a minimálbér 2021 februárjától bruttó 167 ezer 400, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint lesz. Úgy tudni, a tervezetet már szövegezik, aláírni leghamarabb pénteken fogják, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség eddig kapott időt, hogy döntsön, hajlandó-e azt aláírni.

A felek abban is megállapodtak, hogy a tervezetbe belekerül, hogy a szociális juttatásokból élők nem szenvednek hátrányt az elhúzódó tárgyalások miatt, a kormány jogszabály-változással lehetővé teszi, hogy visszamenőleg megkapják a különbözetet, emellett bérajánlást adnak a vállalatoknak, mennyivel emeljék idén a béreket. A szociális hozzájárulási adó esetleges csökkenésével együtt tovább nő a minimálbér, a magyar gazdaság féléves teljesítményét értékelik, hogy lesz-e lehetőség további emelésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A minimálbér összege és ezzel együtt számos szociális juttatás összege februártól emelkedhet.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, bér, minimálbér, béremelés, emelés, megegyezés, versenyszféra, szakszervezetek, magyar szakszervezeti szövetség, liga szakszervezet, liga szakszervezetek,