Nagy egyetemi átalakítás végére tettek pontot: rengeteg diákot érint a változás

Pénzcentrum2021. január 11. 18:01

"A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük - és a kormány támogatja is őket ezek megszerzésében" - jelentette ki Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a kormány 2020 végén döntött 5800 kollégiumi férőhelynek az egyetemek tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe történő visszajuttatásáról.

Tavaly megtörtént a felsőoktatási intézményrendszerben még hatályban lévő PPP-szerződések teljes körű jogi, pénzügyi szakértői felülvizsgálata, elemzése. Ennek alapján a kormány hét felsőoktatási intézmény esetében váltott ki PPP-konstrukciós formában fenntartott kollégiumi férőhelyeket - írja közleményében az ITM.

A döntésben érintett intézmények (zárójelben kiváltott kollégiumaik) a Budapesti Corvinus Egyetem és Szent István Egyetem (Földes és Somogyi Kollégium), a Debreceni Egyetem (Campus Hotel, Kossuth Lajos I.-II.-III. Kollégiumok), a Dunaújvárosi Egyetem (Kerpely Kollégium), az egri Eszterházy Károly Egyetem (Leányka úti Kollégium), a Miskolci Egyetem (UNI Hotel), a veszprémi Pannon Egyetem (Hotel Magister, Központi Kollégium), a Semmelweis Egyetem (Elméleti Oktatási Központ) és a Szent István Egyetem (Diákhotel D-E-F épület). A kormány a kiváltáshoz 27 milliárd forintos forrást biztosított az intézmények számára.

A döntésnek köszönhetően tíz oktatási épület, kollégium került a magyar állam vagy az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény tulajdonába, az egyetemek vagyonkezelésébe. Az összesen 150 ezer négyzetméter alapterületű létesítmények  együttesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatók számára.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, kollégium, lakhatás, vagyonkezelés, corvinus egyetem, schanda tamás, budapesti corvinus egyetem,