Idén 10 százalékkal emelkedtek az átlagbérek, de jövőre tuti befékez a piac

Pénzcentrum2020. szeptember 30. 19:33

Közel 396 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az év első hét hónapjában, a kedvezmények nélkül számolt átlagos nettó fizetés pedig 263 ezer forintot tett ki, mindkettő 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A jelentősnek mondható emelkedés elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum januári emelésének köszönhető. Emellett felfelé húzta az idei átlagbéreket az egészségügyi dolgozóknak júniusban kifizetett jutalom is.

A szakember szerint elsősorban a járványhatás, a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt a jövőre visszafogottabb béremelkedésre van kilátás. Több vállalat a kereslet visszaesése, a forgalom csökkenése, valamint a bizonytalan kilátások miatt óvatosabban kezeli az esetleges béremeléseket. Emellett a járványhatás miatt sok szektorban megszűnt a korábbi években látott, elsősorban a munkaerőhiány miatt kialakult béremelési kényszer.

A szakember szerint a forint árfolyama is befolyással van a bérek alakulására. "Egy exportőrnél a forint idei gyengülése miatt nagyobb a mozgástér a bérek emelésére. Ezzel szemben az importőröket viszont negatívan érintette a forint gyengülése, ezért a béremelésre korlátozottabb lehetőségük van" - fogalmazott a K&H vezető elemzője. Németh Dávid azt is elmondta: "Bár egyelőre még nem lehet tudni konkrétumokat a minimálbér jövő évi emeléséről, nagy valószínűséggel az eddiginél mérsékeltebb növekedés lesz, ez pedig szintén visszafogottabb fizetésemelkedést vetít előre".

Címkék:
hrcentrum, fizetés, bér, ksh, statisztika, átlagbér, 2021, 2020, egészségügyi béremelés,