Ennyi magyar csak az anyanyelvén beszél: a diákok tudásszintje is egyre romlik

Pénzcentrum2020. szeptember 23. 15:32

Az Eurostat legfrisebb adatai szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni. Akik Magyarországon mégis a nyelvtanulás mellett döntenek, toronymagasan az angolt részesítik előnyben. Az általános és középiskolai tanulók 67%-a Shakespeare nyelvét szeretné elsajátítani, ami azt jelenti, hogy többen tanulnak angolul, mint az összes többi nyelvet együttesen. Második a német, majd ezt követi sorrendben a francia, a spanyol és az olasz.

Viszont a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, mert az elmúlt években tovább romlott a magyar diákok idegennyelv-tudása: 2018-ban a nyolcadikosok 40 %-a nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn. Ráadásul az Európai Unióban nálunk él a legtöbb olyan fiatal, aki nem is szeretne újabb idegen nyelvet tanulni.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A fenti nehézségek és problémák Európa számos országát jellemzik. Évtizedes tendencia, hogy földrészünkön visszaszorul a nyelvtanulási hajlandóság. Többek között emiatt hívták életre - az Európa Tanács és az Európai Unió szervezésében - még 2001-ben a "Nyelvek Európai Éve" rendezvénysorozatot, melynek programjain 45 ország, több millió állampolgára vett részt. Az esemény sikeréből merítve minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, melynek célja egyrészt a nyelvtanulás népszerűsítése, másrészt Európa nyelvi sokszínűségének ünneplése.

Budapestet 2020-ban a "Converzum - a nyelvi közösségi tér" képviseli az Európai Nyelvek Napján, sőt, egész héten át tartó - ingyenesen látogatható - színes, érdekes nyelvi játékokkal, programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényeken személyesen és online is részt lehet venni. A Nyelvek Európai Napjának célkitűzései:

  • A közvélemény figyelmének felhívása a nyelvtanulás fontosságára, illetve a tanult nyelvek sokszínűségének növelése a nyelvi változatosság és a kultúrák közötti megértés támogatására;
  • Európa megőrizendő és támogatandó gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségének népszerűsítése;
  • Az egész életen át tartó nyelvtanulás előmozdítása az iskolában és azon kívül, függetlenül attól, hogy a cél a külföldi tanulás, szakmai fejlődés, a mobilitás lehetővé tétele vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás és a kommunikáció.
Címkék:
európa, nyelvtudás, magyar, nyelv,