Ezek a dolgozók megküzdöttek a túlélésért: most mégis lemondanak róluk?

Pénzcentrum2020. szeptember 1. 18:31

Elindult a munkaerőpiac, hétről hétre élednek a COVID-19 koronavírus-járvány által leginkább érintett szektorok. A megtartott munkaerő-állományt - akár átképzésekkel - sikerült a cégek többségénél házon belül átcsoportosítani, elkezdődött a leépítettek fokozatos visszavétele. Egyértelműen látható az agrárium felszívó hatása, ezen a területen valós alternatívát hozott a határzár-korlátozás.

A kormányok és a világ vezető vállalatai is készülnek a következő hullámra, mely már nem éri váratlanul őket. A járvány bizonyos hatásait, mint például a home office-t, alkalmazkodva a körülményekhez, sokan beépítették a működésükbe.

A kiélezett helyzet, éppen rugalmassága miatt, az atipikus munkaerő-kölcsönzés dinamikus fejlődését hozza

- fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) elnöke, aki szerint a kevésbé tapasztalt vagy külföldi döntéshozatalú cégekkel szemben - melyek szükségszerű megoldásként a teljes kölcsönzést megszüntették - versenyelőnyhöz fognak jutni azon piaci szereplők, amelyek komplex HR stratégiával rendelkeznek, előrelátóak, s a gazdasági válság idején is több lábon állnak.

Ezen foglalkoztatók, mikor mindenki a túlélésért küzdött, minőségi mutatókon alapuló értékelési szempont szerint építettek le szükség szerint nemcsak kölcsönzött munkaerőt, de sok esetben a saját állományból is, hogy valóban a legjobbakat tartsák meg

- mondta el az MMOSZ elnöke. A minőségi munkaerő megtartása garanciát jelent az újrakezdéshez. A legnagyobb atipikus HR-szolgáltatók már négy-öt gazdasági visszaesést és növekedést éltek meg, s tapasztalták, akkor sikerül nyertesen kikerülni egy válsághelyzetből, ha átmentik a bizonyítottan jól képzett, motiválható munkatársakat, akik az atipikus foglalkoztatási formát saját személyükön keresztül is népszerűsítik.

Feladatunk és felelősségünk is volt a koronavírus-járványt megelőzően is a kölcsönzött dolgozóinkkal való rendszeres kapcsolattartás, de a járvány időszaka alatt még fontosabbnak bizonyult a belső kommunikáció

- tette hozzá Dénes Rajmund.

Címkék:
hrcentrum, munka, munkavállaló, munkaerő, állás, hiány, kölcsönzés,