Rettentő kevés most a munka: a régóta betöltetlen állásokra is akad jelentkező

Világgazdaság2020. július 27. 09:03

A magyar munkaerőpiacra a járvány hatására a hat-hét évvel ezelőtti állapot tért vissza: a munkáltatók válogathatnak a munkavállalói piacon, és az eddig nehezen betölthető munkahelyekre is találni dolgozókat.

Az álláshirdetési piacon is nagy volt a visszaesés a járvány következtében, míg korábban egyes szakmákban túl­kereslet volt a jellemző, tavasszal, a helyzet mélypontján, az álláshirdetések száma 70-80 százalékos csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest - mondta a Világgazdaságnak Dencső Blanka, a Profession piackutatási szakértője.

Májusban a csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, és a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 45 százalék körül alakult. Azóta is folyamatos a javulás, de a hirdetések száma még nem érte el a tavalyi év azonos időszakának szintjét.

Laczi Péter, a Pannon Work operatív igazgatója arról számolt be, hogy a járvány hatására a hat-hét évvel ezelőtti állapot tért vissza: a munkáltatók tudnak válogatni a munkavállalói piacon, és az eddig nehezen betölthető munkahelyekre is találni dolgozókat. Mivel a lehetőség is kevesebb, a hirdetések száma csökkent, de megindult némi visszakapaszkodás.

Az év elején az erős autóipari kitettség miatt az ország nyugati régióiban volt a legélénkebb a munkaerő iránti kereslet, és a járvány alatt a legnagyobb visszaesés is itt volt tapasztalható. Most az autóipari szereplők kezdenek magukhoz térni, újra elkezdett nőni az üres álláshelyek száma ebben a régióban

- emelte ki a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője. Hozzátette, Magyarország keleti megyéiben csekélyebb volt a visszaesés, így most az újraindulás is lassúbb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Profession szakértője szerint a járványhelyzet a vendéglátás, a szak- és fizikai munka, valamint a logisztika területén hagyta a legnagyobb nyomot, ezek az ágazatok a többinél lassabban térnek magukhoz. A vendéglátásban ráadásul a május-júniusi erősödés után újabb visszaesést lát, a többi kategória lassan, de emelkedő pályát mutat. Az áprilisi visszaesés után gyors emelkedés kezdődött az IT-, a mérnöki és az építőipari munkakörökben, ezek már megközelítik a tavalyi év azonos időszakának számait.

Címkék:
hrcentrum, munka, állás, munkakeresés, munkakör,