A szállodák meg tudták tartani az alkalmazottak nagyobb részét, az éttermeknél rosszabb a helyzet

Pénzcentrum/InfoRádió2020. június 9. 10:04

A szállodaszövetség felmérése alapján az alkalmazottak 70 százalékát valamilyen módon tovább foglalkoztatták, az elbocsátások elsősorban a tanulókat és nyugdíjasokat érintették, és jellemzően a vendéglátásban.

Március elejéig visszamenő, a szektort érintő adókedvezménynek köszönhetően a munkáltatók nem kezdtek el "pánikolni", és igyekeztek megtartani a meglévő munkaerejüket - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

Elmondása szerint a vendéglátóhelyeken az alkalmazottak 70 százalékát sikerült megmenteni, a nagy arányú elbocsátások inkább a vendéglátást érintették.

Míg kezdetben a járulékcsökkentésnek köszönhetően olcsóbbá vált a munkavállalók megtartása, a munkáltatók is hamar "feltalálták magukat". Előre hozták a karbantartási, adatbázis rendberakási feladataikat, az őszi előfoglalások menedzselését, tehát a korábban "sose jut rá idő" kategóriába eső teendőiket. Mindemellett a kurzarbeitot is egyre szélesebb körben veszik igénybe a szektor szereplői, amely révén a magyar államtól kapnak a jövedelemkiesés után támogatást, és így abban bízik mindenki, hogy az ősz folyamán, a megtartott munkavállalókkal egy üzemszüneti pont szintjén fognak tudni majd gazdálkodni - mondta el a szakember.

Címkék:
hrcentrum, étterem, turizmus, járvány, vendéglátás, vírus, idegenforgalom, alkalmazott, szállodaszövetség,