Nemek közti egyenlőség? Ha-ha-ha: 100 menedzserből csak 42 a nő Magyarországon

Pénzcentrum/MTI2020. március 8. 18:30

Az Európai Unió tagállamaiban a vezető beosztásban dolgozók csupán egyharmada nő, Magyarországon azonban jóval nagyobb ez az arány, a vezetői pozíciókat 42 százalékban nők töltik be - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat), a nemzetközi nőnap alkalmából közzétett felméréséből.

2019-es adatok szerint az EU 27 tagállamában 6,7 millió ember töltött be vezető pozíciót, közülük 4,3 milli volt férfi és 2,4 millió nő. A tőzsdén jegyzett uniós vállalatok esetében a magas beosztású vezetőknek csupán a 18 százaléka nő, az igazgatótanácsokban pedig 28 százalék a nők aránya.

Miközben az Európai Unióban a foglalkoztattak mintegy fele nő, a vezetői állásokban a nők alulreprezentáltak - hívta fel a figyelmet az Eurostatnak a nemzetközi közleménye.

A női vezetők aránya 2019-ben Lettországban volt a legmagasabb, 53 százalék. A balti államot Bulgária 49 százalékkal, majd Lengyelország (48), Észtország (46) és Szlovénia (44) követi.

Magyarország Litvániával és Svédországgal azonos arányban - 42 százalék - foglalkoztat nőket vezetői státuszban.

A legkisebb arányban Luxemburgban vannak a nők vezető beosztásban: az Eurostat mindössze 15 százalékot mért a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2019-es kimutatás szerint az uniós tagállamokban a vezető beosztásban dolgozók csupán egyharmada nő, ez az arány 2012 óta változatlan.

Címkék:
hrcentrum, férfi, cégvezető, nők, vezető, cégvezetés, gender, nemzetközi nőnap, női vezetők,