Egyre több magyar fiatalt küldenek el az állásából: ez áll a háttérben

Népszava2020. január 27. 09:32

Egyre többször fordul elő manapság, hogy fiatalokat küldenek az álláshelyekről - írja a Népszava. Az aggasztó jelenség miatt meg is ugrott Magyarországon a fiatal munkanélküliek száma.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt hónapokban elkezdett emelkedni a fiatal munkanélküliek száma Magyarországon. A legutóbbi mért időszakban, tavaly szeptember-november közötti három hónapban átlagosan 8300 fővel több fiatal (15-24 év közötti) munkanélkülit mért a KSH, mint egy évvel korábban.

Ez pedig azt jelenti, hogy minden negyedik állástalan magyar a fiatal generációból kerül ki. A fiatalok munkanélküliségi rátája 13,2 százalék, míg a munkavállaló korú lakosság egészében ez a szám mindösszesen 3,5 százalék körül stagnál - írják.

Erről is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2020 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS, PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

Az elemzésből kiderül továbbá, hogy főként a feldolgozóiparban, azon belül is a járműgyártás területén érzékelhető a munkaerőigény csökkenése:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégek elsősorban azt az eszközt használják, hogy nem hosszabbítják meg a határozott idejű munkatársak szerződését, illetve a határozatlan idejű munkavállalók esetében a távozók helyére nem vesznek fel új dolgozót

- mondta el a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.  

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, munkanélküliség, munkáltató, járműgyártás,