Nem a pénz motiválja a magyar fiatalokat: így akarnak dolgozni

HelloVidék2020. január 9. 08:14

Amióta világ a világ, a szülők és nagyszülők mindig kétségekkel telve szemlélték a fiatal korosztályt: először jöttek a hippik, őket követték a tévé rabjai, most pedig itt vannak a kütyüfüggők. Egy nemzetközi felmérés szerint 2020-ra a globális munkaerőpiac 59 százalékát adja majd az utóbbi két csoport, az Y- és Z-generáció tagjai, így a "bezzeg az én koromban" sóhajtások helyett itt az ideje minél jobban megismerni az igényeiket - írja a HelloVidék.

Sokakban felmerül a kérdés: egy kvázi nehezített pályán elégedettek a fiatalok a karrierlehetőségekkel? A válasz némiképp meglepő: a megkérdezettek kétharmada határozottan igen, 62%-uk pedig biztos benne, hogyha máról holnapra elveszítené biztosnak hitt állását, 3 hónapon belül ugyanolyan, ha nem jobb munkát találna magának - derült ki a Manpower Group által készített felmérés keretében.

A portál szerint leginkább Kínában, Németországban, Svájcban és az USA-ban elégedettek a helyzetükkel az Y-generációsok, míg a legkevésbé derűsen Görögországban, Olaszországban és Japánban látják a helyzetüket a megkérdezettek.

A lap arról is ír, hogy fizikai munka ide vagy oda, az Y-generációsok sokkal többet dolgoznak elődeiknél, jellemzőek kettő vagy több munkahelyen teljesítenek egyszerre, a kemény munkatempó ellenére azonban a munkavállalók 50 százaléka 65 éves korát követően is úgy látja, bírni fogja a tempót. 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy bár nemzetenként változnak a hatályos jogszabályok, Magyarország a heti 40 órás átlag munkaidejével igencsak a világ ranglistájának végén kullog, lévén a megkérdezettek 73 százaléka ennél lényegesen többet dolgozik. Indiában heti 52, Mexikóban, Kínában, Svájcban és Szingapúrban 48, míg Görögországban 47 órás heti munkaidőben gondolkodnak. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha ennél is többet tudnál meg a hazai fiatalok kilátásairól, mindképpen olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, felmérés, hellovidék, manpower,