Megszaladt a magyarok idegennyelv-tudása: egyre sikeresebbek vagyunk

Magyar Nemzet2019. december 23. 10:01

Országosan csökkent valamivel a nyelvvizsgák száma tavalyhoz képest, de arányaiban jóval több a sikeres próbálkozás, mint néhány évvel ezelőtt, és egyre többen választják a felsőfokú szintet - derül ki a legfrissebb vizsgastatisztikákból.

Míg 2011-ben a vizsgázók csaknem negyven százaléka nem tudta megszerezni az idegen nyelvi bizonyítványát, azóta minden évben csökkent a sikertelen nyelvvizsgák aránya. Idén például már a próbálkozók több mint kétharmada jó hírt kapott az eredményhirdetéskor - többek között ez is kiderül az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Bizottságának (NyAK) folyamatosan frissülő adataiból - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikák szerint 2019 folyamán összesen 109 046 nyelvvizsgát tettek le Magyarországon, az esetek döntő többségében angolból (82 ezer vizsga). A második legnépszerűbb idegen nyelv még mindig a német (19 ezer vizsga), ugyanakkor 2010-hez képest évről évre kevesebben választják ezt a nyelvet, idén már csak feleannyian, mint az évtized elején.

A nyelvvizsgák száma összességé¬ben tíz százalékkal esett vissza tavalyhoz képest, ám volt néhány nyelv, ahol némi emelkedés mutatkozott, ezek közé tartozik a szlovák, a héber, a holland, a latin és az ukrán. Ami a szinteket illeti: 2019-ben a vizsgák többsége (89 ezer) középfokú volt, emellett 15 ezer felsőfokú és több mint négyezer alapfokú vizsgára is jelentkeztek. Örvendetes a tendencia, hogy bár az összesített vizsgaszám csökken, de arányaiban egyre többen próbálkoznak a felsőfokú bizonyítvány megszerzésével - írják.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, nyelvvizsga,