Utcazenélésből él a Csillag születik sztárja: többet keres vele, mint tanárként

Pénzcentrum2019. december 8. 14:59

Utcazenéléssel keresi a kenyerét a Csillag születik egykori versenyzője, Kárpule Ferenc. Elmondása szerint így 10 perc alatt megkeresi, amit korábban tanárként.

A tehetségkutató egykori versenyzője ma 43 éves, és már 12 éve játszik az aluljárókban. A műsorban 12 éve vett részt, és utána jöttek is a megkeresések, de ahogy fogalmazott, az emberek lelkesedése végül alábbhagyott. Előbb születésnapokon és esküvőkön játszott, több zenekar is megkereste , végül azonban nem lett egyikből sem semmi. Legnagyobb sikerének a József Attilan Színházban játszott Csókos asszony című előadásban való szereplését tekinti.

Ferenc korábban tanárként dolgozott, az állása elvesztése után azonban utcazenélésbe kezdett. A zene számára nem munka, hanem hivatás, ugyanakkor zenészként nehéz elhelyzekedni. Ennek ellenére anyagilag nem lehet elégedetlen. Ahogy ő fogalmazott:

A zene a hivatásom, az utcazene pedig nemcsak a megélhetésem, hanem misszió is. Ráadásul az utcán 10 perc alatt megkeresem, amit tanárként kapok, de ennek is megvannak a hátrányai.

Persze mindez nem egyszerű, az aluljéárókban ugyanis nem zenélhet. Ezért ha meglátják ott a közterület-felügyelők, akkor mennie kell. Az engedélye a Corvin negyednél a felszínre szól, de ott saját elmondása szerint zavarja a lakókat, a hideg és az eső miatt pedig tönkremegy a 36 éves hegedűje.

A pénze arra elég, hogy legyen mit ennie és legyen hol laknia. Az is előfordul azonban, hogy még félre is tud tenni a pénzből. Örökségből vett egy 19 négyzetméteres lakást, ezen fog osztozni a menyasszonyával.

Nem leányálom az utcazenészek élete

A Pénzcentrum már korábban is foglalkozott utcazenészekkel és utcai bűvészekkel. Egy korábbi cikkünkben két argentin fiatalt kérdeztünk, akik kezdőtőke nélkül, 0 forintból utazták körbe a világot, csak az utcazenélésre támaszkodva. Kárpulével ellentétben ők azonban nem kérten engedélyt, emiatt sokszor összetűzésbe kerültek a hatóságokkal is, bár nagy problémájuk nem akadt belőle.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az anyagi helyzetükről sokat nem árultak el, azt azonban elmondták, hogy az egész európai kontinens körbeutazását, a szállással és az étellel együtt mind a zenélésből finanszírozták, miközben napi 2 órát dolgoztak. Itt, Budapesten több hónapot töltöttek, ahol egy belvárosi albérletben béreltek szobát maguknak.

A relatíve jó megélhetés mellett azonban vannak hátrányai is az utcai pénzkeresésnek: a hatóságokon túl számolni kell a zord időjárással, az emberek gyanakvásával, ráadásul az adózás sem egyszerű ebben az esetben. A két fiatalnak például biztosítása sem volt, így egy esetleges betegség nagyon megterhelte volna őket anyagilag.

(Fotó: Getty Images)

Címkék:
hrcentrum, pénz, fizetés, zene, bevétel, bulvár, csillag születik,