Rengeteg magyar melós lép le otthonról: zsíros munka vár rájuk a szomszédban

NapiCsárt2019. augusztus 7. 14:28

2018-ban az Európai Unión belül Magyarországon relatíve magas volt a belföldön ingázó munkavállalók aránya. A legtöbb hazai munkavállaló közül a közép-dunántúli régióból jártak a legtöbben egy másik magyar régióba dolgozni, míg a nyugat-dunántúliból a legkevesebben. Arányait tekintve a két hazai véglet között majdnem négyszeres volt az eltérés.

2018-ban az Európai Unióban 220 millió ember dolgozott a 20-64 éves korosztályból, közülük 18,3 millióan voltak azok, akik saját országhatáraikon belül egy másik régióból ingáztak a munkahelyükre otthonukból - derült ki az Eurostat friss jelentéséből

Az ingázók legnagyobb arányban Belgiumban és az Egyesült Királyságban képviseltették magukat, ezen a két helyen ugyanis valamivel több, mint 5-ből egy munkavállaló nem a lakóhelye szerinti régióban dolgozott, hanem egy másikban. Az EU-s lista harmadik helyén Hollandia végzett, ahol a munkavállalók 17 százaléka ingázott. 

Az adatokból az is kiderült, hogy bár a dobogósoktól némileg elmaradva, Magyarországon is viszonylag gyakori a régiókon átívelő ingázás, nálunk körül-belül a munkavállalók 10 százaléka jár így dolgozni. Hozzánk hasonlóan inkább volt jellemző a "nagyobb arányú" az ingázás Dániában, Németországban, Litvániában és Ausztriában.

Innen megyünk

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy Magyarország mely régiójában a leginkább és melyikben a legkevésbé mobilisek a munkavállalók. A statisztika szerint hazánkban arányaiban a legtöbb belföldi ingázó a Közép-Dunántúlon van, szám szerint, az itteni dolgozók 12,2 százaléka dolgozik az ország egy másik régiójában, semmint ahol a lakóhelye található. 

Loading...

A második legtöbb belföldi ingázót Észak-Magyarország adja, az itteni dolgozók 8,3 százaléka jár munkába a lakóhelyétől távol. Sorrendben a harmadik helyen Budapest áll, az itt élők 7,6 százaléka megy egy másik régióba dolgozni nap mint nap. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Harmadik helyen az észak-alföldi régió végzett, innen a helyi munkavállalók 6,4 százaléka ingázik. A negyedik helyen befutó régió a Dél-Dunántúl lett, itt az ingázók aránya már nem éri el az 5 százalékos sem, a munkavállalók csupán 4,2 százaléka jár lakóhelyéhez képest egy másik régióba dolgozni. 

Négy százalék alatt maradt a két utolsó magyar régió aránya, már ami az ingázást illeti. Ha nem is nagy különbséggel, de utolsó előttiként végzett a Dél-Alföld, 3,4 százalékkal. Miközben a belföldi ingázást illetően utolsó helyen végzett a Nyugat-Dunántúl, ahonnan csak a vizsgált korosztály 3,2 százaléka mozdult el egy másik belföldi régióba dolgozni.  

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, eurostat, statisztika, adatok, jelentés, ingázás, csárt,