Meghökkentő valóság: így szakadt ketté az ország

HelloVidék2019. július 18. 08:16

A legutóbbi adatok szerint 3,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Ez mindenképp biztató, de érdemes kicsit mélyebbre ásni, hiszen a járások óriási eltérést mutatnak - írja a HelloVidék.

A társadalmi rétegek elszakadását a földrajzi bontás remekül mutatja: az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáit górcső alá véve ugyanis kiderül, hogy míg akadnak olyan járások az országban, ahol 1 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta, addig több járásban is megközelíti a 15 százalékot ez a mutató.

Az már megyei viszonylatban is jól látszik, hogy a keleti és a nyugati országrész között egy egyértelmű törésvonal húzódik, a nyugati területeken jellemzőem kisebb a munkanélküliségi ráta, mint a keleti régiókban. Persze, akadnak olyan megyék keleten, amelyek rácáfolnak a trendre, és jobban teljesítenek egy-két nyugaton fekvő megyénknél, és persze találni hasonlót fordítva is. Ha pedig a végleteket nézzük, akkor sokat mondó adat, hogy míg Győr-Moson-Sopron megyében 1,2 százalék a munkanélküliségi ráta, addig Nógrád megyében 8,7 százalékot mértek 2017-ben.

Ezt a megosztottságot a megyei bontás is jól mutatja de, ha járásonként vizsgáljuk még jobban látszani fog ez az extrém kilengés. A HelloVidék elmezése során első körben azokat a járásokat vizsgálta meg, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Az rendelkezésre álló legfrisebb adatok szerint a Csornai járásban 0,836 százalékos a munkanélküliség, A Téti járásban pedig 0,87 százalék. Országosan itt a legkevesebb a regisztrált munkanélküliek száma. A dobogó második fokán a Soproni járás áll, 0,916 százalékkal, míg harmadik helyre a Mosonmagyaróvári járás került 1 százalékkal. A dobogóról lemaradt ugyan, de még így is jól teljesít a Győri járás 1,278 százalékkal.

Ezután következett, hogy hol a legmagasabb  a munkanélküliek aránya. Itt a lap arra jutott, hogy a legrosszabb helyzetben a Gönci járás van. Itt ugyanis 14,84 százalékos a munkanélküliségi ráta. Hasonló a helyzet a Szécsényi járásban is, itt 14,797 százalékos a ráta. Harmadik helyen a Szikszói járás áll 13,494 százalékkal, míg a negyedik helyet a Kunhegyesi járás foglalta el 12,406 százalékka. Ötödik legrosszabb helyen zárt az Encsi járás 12,296 százalékkal. A teljes cikket olvasd el a HelloVidék oldalán.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, munkanélküliség, település, megye, munkanélküliségi ráta, területfejlesztés, soproni sör,