88 ezer magyar nem tud dolgozni a bölcsődei helyhiány miatt

Népszava2019. június 8. 17:59

A 3 év alatti gyermekek több mint 80 százalékának nincs hely a magyar bölcsődékben. Az utóbbi időben látványos népességnövekedésen átesett Sopronban például szó szerint harcolni kell a helyekért - olvasható a beszámoló Népszava Visszhang mellékletében.

"Ha a gyermekem nem kerül be a várólistáról az állami bölcsődébe, minden hónapban 50 ezer forint marad a fizetésemből, miután kifizettem a havi 70 ezer forintos magánbölcsődét" - panaszkodott egy soproni édesanya, aki a többséggel ellentétben nem a szomszédos Ausztriában dolgozik.

A 120 ezres városban összesen 347 gyermek számára van bölcsődei férőhely. Az elmúlt években több soproni édesanya is azért veszítette el a munkáját, mert nem tudta megoldani gyermeke elhelyezését. Aki teheti, a nagyszülők segítségét veszi igénybe, hogy legalább részmunkaidőben vissza tudjon menni dolgozni. 

A nyugat-magyarországi példa, a város speciális helyzete miatt ugyan kirívó, de egyáltalán nem egyedi. Ma az ország 3200 települése közül csak 629-ben van bölcsőde. Az állami támogatás pozitív változásai ellenére az önkormányzatoknak még mindig mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha bölcsődét akarnak üzemeltetni. A legnagyobb hiány a bölcsődei férőhelyekből Észak-Magyarországon, Dél- és Közép-Magyarországon van, valamint a fejlettebb településeken, ahol van bőven munkalehetőség.

Persze az is előfordul, hogy az önkormányzatban megvan a szándék, ám nem tudják feltölteni a helyeket, mégis az Eurostat adatai szerint hazánkban 88 ezer ember nem tud dolgozni a bölcsődei helyhiány miatt - számol be a lap.

Címkék:
hrcentrum, bölcsőde, munkaerőhiány,