Mélyrepülésben a közmunkaprogram: ismét több ezer munkást vesztettek

Világgazdaság2019. június 3. 10:30

Márciusra 102,7 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma, ilyen kevesen a rendszerben akkor voltak utoljára, amikor a program elkezdett felfutni, 2013 tavaszán. Az állami közmunkában foglalkoztatottak száma is tovább csökkent, márciusban átlagosan 102 757-en voltak a programban: ez februárhoz képest 15,1 ezerrel, tavaly márciushoz képest pedig 35,9 ezerrel kevesebb.

2013 áprilisában átlagosan 105,3 ezer fő vett részt a programban, tehát a friss adatok szerint hatéves mélyponton van a közfoglalkoztatás. 2013 márciusában még csak 23,9 ezer fő volt a programban résztvevők létszáma, ugyanis ekkor kezdték meg a szociális ellátások átalakítását, és a kormány a közmunkához kötötte a folyósítást. Nem meglepő a létszám gyors csökkenése, hiszen egyre nagyobb a versenyszféra elszívó hatása és ma már a cégek is valós munkaerő-tartalékként tekintenek a közmunkában dolgozó vagy a tartósan munka nélküli tízezrekre - írja a Világgazdaság. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő felkészültséggel, a munkába állást segítő programokkal a közmunkásokat is sikeresen lehet integrálni a termelésbe.

Ennek ellenáre statisztikai értelemben véve az új belépők száma rendkívül magas: 100,4 ezer volt, ám ezzel szemben 116,1 ezren léptek ki a programokból. Ennek oka, hogy a Belügyminisztérium szerint - az előző évekhez hasonlóan - idén márciusban is tömegesen indultak új, általában egyéves közmunkaprogramok, tehát gyakorlatilag a programban lévő 116,1 ezer főből 100,1 ezren léptek vissza egy új programba, így jött ki márciusra átlagosan 102,7 ezer fő. Összesen 130 216-an vettek részt - akár csak egy napig is - közmunka promramban.

Címkék:
hrcentrum, közmunka, közmunkás, penzcentrum, közmunkaprogram, közmunka program,