Óriási az egyenlőtlenség: nagyon kevés magyar kezében van az ország vagyona

NapiCsárt2019. április 4. 16:33

Az OECD frissen kiadott jelentése szerint Magyarországon a leggazdagabb 10 százaléknyi háztartása birtokolja az összes vagyon 48 százalékát. Miközben a leggazdagabbak jövedelme csak az összes bevétel 22 százalékát fölözi. Ezzel az eredménnyel az OECD 27-ek átlaga alatt vagyunk, de például a vagyoni szempontból legegyenlőbb Szlovákiától fényévekre vagyunk mi is.

Az OECD országokban a vagyoni egyenlőtlenség több mint kétszerese a jövedelmi egyenlőtlenségek szintjének - mutatott rá márciusi végi kiadványában az OECD. Az adatok alapján mindez azt jelenti, hogy a leggazdagabb háztartások 10 százaléka rendelkezik az összes nettó vagyon 52 százalékával, szemben azzal, hogy a leggazdagabb 10 százalékban lévők csupán az összes bevétel 24 százalékát fölözik le. 

A helyzet egyébként az USA-ban, Hollandiában és Dániában a legdurvább, ezekben az országokban ugyanis a leggazdagabb háztartások 10 százaléka rendelkezik az összes nettó vagyon - sorrendben - 79, 68 és 64 százalékával. Miközben az összes bevételből mindössze 29, 23 és 22 százalékot szakítanak ki. 

Loading...

Ahogy az a grafikonokon is látszik, Magyarországon nem annyira drasztikus a helyzet, mint az élbolyban, sőt az OECD 27 átlagától is elmaradunk, ennek ellenére hazánkban is elég deformált a helyzet. A leggazdagabb 10 százaléknyi háztartása birtokolja ugyanis az összes vagyon majdnem felét, 48 százalékát. Miközben a leggazdagabbak jövedelme csak az összes bevétel 22 százalékát fölözi. 

Ezekkel az arányokkal Szlovéniához és Luxemburghoz hasonlítunk leginkább, de Ausztráliában és Spanyolországban is hasonló a megoszlás. Ezzel szemben érdemes megnézni a lista végét is, amit toronymagasan vezet északi szomszédunk, Szlovákia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ott ugyanis a leggazdagabbak csak az összes vagyon 34 százalékát birtokolja, ezzel Szlovákia az egyetlen ország, ami 40 százalék alatt tudott maradni ebben a tekintetben. Ehhez hozzájön még az is, hogy a bevételeknek is csupán a 20 százalékát tudhatja magáénak a leggazdagabb 10 százalék, ez szintén a legalacsonyabb arány az OECD 27-ek közül. Szlovákiához egyébként Japán és Lengyelország áll a legközelebb.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, magyarország, jövedelem, statisztika, oecd, adatok, vagyon,