Itt vannak a számok: tényleg melósország lett Magyarország

Pénzcentrum2019. március 6. 09:00

A magyarok több mint fele végez valamilyen fizikai munkát, nagyobb részük a könnyű fizikai munka kategóriába esik. Az EU-ban jóval kevesebb ez az arány. Kiderült, hogy a magyar dolgozók csupán harmada végez ülőmunkát.

Magyarországon a dolgozók 36,1 százaléka könnyebb fizikai munkát végez, mialatt az EU-ban a könnyű fizikai melósok csak 30 százalékot tesznek ki - az Eurostat adatai szerint. A magyar dolgozók 15,9 százaléka kemény fizikai munkát végez., az unióban csak két ország van, Görögország és Lengyelország, ahol többen kerültek ebbe a kategóriába.

A hazai munkavállalók 14,6 százaléka pedig olyan állást talált, ahol állva kell tölteni a munkaidő nagyobb részét, de nem számít fizikai munkának - ilyen munka például a tanároké vagy a bolti eladóké.

Összességében az EU dolgozóinak 38,6 százaléka ülőmunkát végez, Magyarországon pontosan a dolgozók harmada üli végig a munkaidejét. Három olyan ország is van az EU-van - Hollandia, Németország és Luxemburg -, ahol a munkavállalók között többségben vannak az ülőmunkát végzők. Ide nem csak a végig számítógép előtt ülő dolgozókat számították be, hanem a call-centerek munkatársait, de a sofőröket is.

Címkék:
hrcentrum, európai unió, eurostat, fizikai munka, dolgozók, munkavállalás,