Súlyos, mennyire alacsony a magyar minimálbér: ezt nem tesszük zsebre

Pénzcentrum2019. január 31. 16:46

Idén ismét nőtt a minimálbér, immár bruttó 149 ezer forint. Ez ugyan nagy segítség az ebből élőknek, de nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk: Luxemburgban 654 ezer forint, Németországban 492 ezer. Ezek ugyan bruttó összegek, a hátulról negyedik helyezésünk viszont elszomorító képet nyújt.

Januártól nőtt a minimálbér Magyarországon, az ebből élők havi bruttó 149 ezer forintot kapnak (sokan persze még ezen felül további, be nem jelentett jövedelmeket kapnak). Ha megnézzük az uniós statisztikákat, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk. Az elsők a Luxemburgiak, ott havi bruttó 654 ezer forint a minimálbér. Írország is nagyon magas: az ott adható legalacsonyabb jövedelem havi bruttó 523 ezer forint.

Loading...

Őket a hollandok, belgák, németek és a franciák követik. A régiónkból Szlovánia fért be az első tízbe: nálunk a legalacsonyabb teljes állasban adható jövedelem bruttó 280 ezer forint. Magyarország hátulról a negyedik helyen áll ebben a rangsorban: nálunk kevesebbet csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában kapnak a minimálbéres munkavállalók.

A régión belül Szlovákia és Lengyelország is megelőz minket: északi szomszédunkban az összeg 164 ezer forint, Lengyelországban 165 ezer. A cseh minimálbér ugyanakkor az előbbieknél kevesebb, ott 163 ezer forint a bruttó minimálbér.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezek bruttó összegek, azaz nem adnak valós képet: az eltérő adóterhek miatt így az egymáshoz közel álló bruttó összegek más rangsort adhatnak nettó összegek esetén, de a rangsor nagy mértékben nem változik. Azt is fontos hozzátenni, hogy még a nettó bérek sem mutatnak feltétlenül pontos képet a jövedelmi helyzetről, hiszen egy-egy valuta vásárlóereje szintén eltérő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar nettó például 99 ezer forint, azaz jelentős eltérések vannak bruttó és nettó bérek között. Összességében azonban sokat elárul, hogy az uniós lista utolsói között vagyunk, nem is kis lemaradással. Ha kíváncsi vagy a régiós nettó minimálbérekre, és egyéb jövedelmi mutatókra, részletes összesítésünket itt találod.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, bér, minimálbér, magyarország, szlovákia, eu, juttatás, bérminimum,