Ezt nem hiszed el: embertelenül kevés pénzt keres Magyarországon egy tűzoltó

MTI2019. január 28. 10:30

Egy 7 éves beosztott tűzoltó, rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160.000 forintot. Ráadásul a vonulós Tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. 

A napokban kapták meg Magyarország vonulós Tűzoltói a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat. Sajnos a helyzet drámai - írja közleményében az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

Egy 7 éves beosztott tűzoltó, rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 000 forintot.

Ráadásul a vonulós Tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Továbbá az ígért 3 pilléres életpályamodellből 2 pillér egyáltalán nem valósult meg. A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy 7 éves tapasztalt Tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza.

A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány tagjai, a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók ne váltsanak munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni - írják.

Címkék:
hrcentrum, karrier, fizetés, béremelés, tűz, penzcentrum, tűzoltó, közszféra, korkedvezményes nyugdíj, bérezés, ellátmány, tűzesetek,