Kiderült: ennyi magyar gürizik minimálbérért

Portfolio2019. január 7. 09:00

A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több, mint 42 százaléka minimálbért, vagy garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbért) kap - írta a Portfolio a Pénzügyminisztérium adatai alapján. Van olyan megye, ahol a dolgozók csaknem kétharmada kapja a legkisebb törvényben meghatározott fizetést.

A vállalatok körében az alkalmazottak 42,4 százalékát érintette tavaly a minimálbér vagy a garantált bérminimum emelése, előbbi 443 ezer, utóbbi 436 ezer munkavállalót, összesen 879 ezer ember lapott béremelést.

Munkaerő-piaci szakértők szerint az állami szektorban további 230-250 ezer főt érinthet a legkisebb bérek emelése, erre azonban nem terjed ki a minisztérium által küldött dokumentum. Így becslés szerint a teljes nemzetgazdaságban 1,1 millióan kapják legkisebb bért. Emellett az adatok nem terjednek ki az önálló vállalkozókra - nekik nem bérjövedelmük van, de ez nem zárja ki, hogy ők is a minimálbér körül keressenenek -, illetve a közfoglalkoztatottakra, akiknek a minimálbérnél is alacsonyabb a jövedelmük.

Budapesten 32 százalék, Közép-Magyarországon 34,2 százalék, a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régiókban 40 százalék körüli a legalacsonyabb bérért dolgozók aránya, míg Békés megyében a melósok majdnem kétharmada, a dél-dunántúli, észak-magyarországi és alföldi területeken pedig a dolgozók fele minimálbért vagy garantált bérminimumot kap.

A minimálbér 2019-ben nettó 99 085 forint, míg a garantált bérminimum összege nettó 129 675 forint.
Címkék:
hrcentrum, minimálbér, dolgozók, munkavállalók, garantált bérminimum, pénzügyminisztérium,