Neked is förtelmes a főnököd? Nem éri meg vitába szállni vele

Pénzcentrum2018. december 27. 16:50

Nem muszáj minden kollégáddal kijönnöd, azonban ha a főnökkel nem találjátok meg a közös hangot, az elég nagy baj. Ez nem egyenlő felek kapcsolata - világított rá Marie McIntyre karrier-coach, aki könyvet is írt a témában -, hiszen a felettesednek nagyobb szava van a cégnél, hatalom tekintetében is övé a fölény.

A főnök befolyásolhatja a fizetéseket, és az egyes feladatok kiosztását is, tehát igencsak visszavetheti a karrieredet, ha rossz a kapcsolatod vele. Meg kell tanulni kezelni a problémákat, a munkahelyi kapcsolatokat, hogy sikeresebbé válhass. Hiszen ennek titka egy erős csapat - ezt már egy másik szakértő, John Gordon mondta. Ha súrlódásod van a többiekkel, az kihat a terlesítményedre, nem leszel annyira sikeres, mint amit elképzeltél magadnak.

Nem oldhatod meg az ismeretlen problémákat

Válaszd külön a főnök személyét, és úgy tervezd meg, miképpen lehetne enyhíteni a feszültségeken. Ez fakadhat az egyenlőtlen munkaelosztásból, vagy a menedzsment stílisából. Ha másoknak is problémái vannak a főnökkel, akkor bizony elképzelhető, hogy rossz személyt raktak a vezetői posztra.

Meg kell találnod a módját, hogyan kell velük dolgozni. Ha a főnököd idióta, akkor ki kell találnod, hogyan kell egy idióta főnökkel bánni

- vázolta McIntyre, aki szerint segíthet, ha a munkatársaiddal megvitatjátok, hogyan lehet érdemben együtt dolgozni az ilyen főnökkel.

Te vagy a probléma?

Igen, sok esetben idióták a főnökök, de megesik, hogy a munkavállalóval van a probléma. Emlékezz vissza: minden főnökkel voltak problémáid, vagy csak az aktuálissal? Lehet, hogy veled van a baj, és kevésbé tudod elviselni, ha irányítanak - legalábbis ha a főnökök többségével bajod volt. Ennek másik jele a szakértő szerint az, ha bosszant, amikor a főnököd iránymutatást ad, beleszól a dolgokba - ezeket esetleg akár figyelmen kívül hagyod, vitatkozol a feletteseddel.

Ha a főnökkel vitába szállsz, már vesztettél

- mondta McIntyre.

Kezeld tapintatosan

Ha a főnököddel való rossz kapcsolat abból fakad, hogy nem tudjátok kezelni kettőtök különböző stílusát, akkor ülj le vele, és beszéljétek át, hogyan tudnátok elsimítani a dolgokat, min kellene változtatni, hogy mindketten a munkára koncentrálhassatok.

Ha nagyobb függetlenséget részesíted előnyben, akkor hozz létre egy ütemtervet és kommunikációs módszert, amely működik, ezt vitassátok át. Hozz létre egy táblázatot, amelyben a főnök követni tudja, hol tartasz egyes feladatokban. Emellett beszéljétek meg, hogy naponta, hetente e-mailen is tájékoztatod őt a dolgok állásáról. Ha látja, hogy az ő komolabb beavatkozása nélkül is mennek a dolgaid, akkor mindketten csak nyerhettek!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha több visszacsatolást igényelsz, akkor kérd meg a főnököt, hogy bizonyos időközönként üljetek le, és nézzétek át a feladatokat. Fektesse le az elvárásokat, és mondja el, sikerült-e megfelelned azoknak, milyen úton haladsz.

Világíts rá a hibákra, beszéljétek meg

Mindenki hibázik, még a főnökök is. McIntyre szerint el kell ismerni, hogy nincsenek tökéletes vezetők, ők is csak emberek, neked pedig meg kell találnod a módját, hogyan közöld velük, ha hibáztak. Azzal pedig, hogy kevés időt töltesz kettesben a főnököddel, elkerülhetitek a súrlódásokat. Ha többen vagytok, könnyebben lehet kezelni, ha egyes személyiégek összecsapnak. Hiszen senkit sem lehet megváltoztatni, de megpróbálhatjátok a lehető legjobban kezelni a konfliktusokat.

Szüntesd meg a negatív kört

Az, hogy sokat gondolsz a főnökre, folyamatosan rombolhatja a kapcsolatotokat. "Minél többször mormolod el magadban, hogy ő egy ostoba, akalmatlan személy, annál nehezebb lesz jó kapcsolatot építeni vele. Ne légy megszállottja a rossz dolgoknak, keress néhány pozitívumot a főnökben, koncetrálj inkább azokra" - tanácsolta McIntyre.

Tarts meg a tiszteletet

Ha nem akarod, hogy tiszteletlenként azonosítsanak a munkahelyen, akkor komoly lépéseket kell tenned, ha nem akarod bedönteni a karriered.

Lehet, hogy nem tartod tiszteletben a személyt, mint vezetőt, de az alá-fölérendelt helyzetet akkor is tisztelned kell, hogy a dolgok jól menjenek. Soha ne menj háborúba a főnök ellen, ha mégis, azt valószínűleg elveszíted

- húzta alá a szakértő.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, munkavállaló, főnök, dolgozó, konfliktus, vita,