Ez jöhet az Erzsébet utalvány után: indulhat a matek

Pénzcentrum2018. december 25. 11:30

2019-től már nem lehet rendelni Erzsébet utalványt, miközben a cégek félnek durván megnyírni a cafetériát, hiába szűnnek meg az adókedvezmények. Azok jártak jól, akik még az év végi jutalmazásra felhasználták. De szép számmal vannak, akik 2019-re is ígértek a dolgozóknak: most ki kell húzni, de hogyan is? 

A legnagyobb boltos vállalkozások álláshirdetéseiben ott az Erzsébet utalvány, mint juttatási lehetőség. Az Aldi és a Lidl még az összegét is elárulja ennek a juttatásnak, mennyit adott volna belőle, de például az Auchan is felsorolja a béren kívüli juttatások között.

Nehezíti a boltos vállalkozásoknál is a munkaerő gazdálkodási tervek véglegesítését, hogy még nincs döntés a 2019-es minimálbérekről, de előzetesen számolni kellett már valamivel, leginkább azzal, ami kiszivárgott a híradásokban. A cafetériához nehéz hozzányúlni, hiába szűnnek meg az adókedvezmények a Szép-kártya kivételével, a munkaerőhiány sok szabályt és szokást felülír - írja közleményében a blokkk.com

Az Erzsébet utalvány egyébként 2012-ben indult, és most egy 200 milliárd nagyságrendű piac fog megszűnni - emeli ki a portál. Kérdés, mit lépnek a munkaadók, a munkavállalók nem szeretnék, ha a jövedelmük a cafetéria kedvezményes adózásának megszüntetése, vagy éppen az ígért Erzsébet utalvány leállítása miatt csökkenne.

A cégek az eddigi cafetéria egy részét átterelhetik a Szép-kártyára, persze az egy másik kérdés, hogy aki eddig boltban váltotta be az Erzsébet utalványát, az most akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni helyette. Feltehetően amennyire lehet, végül leépítik a cégek a cafetéria kereteit, és a bérbe beépítik azt, amit eddig adtak - vélekedik a blokkk.com

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt a többletköltséget pedig, amit az adókedvezmények megszüntetése jelent, hiszen a bérbe beépíthető cafetéria rész már rendesen, kedvezmény nélkül adózik, vagy ráteszik többletként a 2019-es bérköltségekre, vagy ennyivel visszafogják a 2019-es béremeléseket. Tehát nem fog kevesebbet keresni ezekben az esetekben a dolgozó, 

de vagy a cég vállal több adóköltséget, vagy lefarag valamennyit a 2019-re tervezett emelésekből.

És persze lesznek olyan vállalkozások is, ahol széttárják a kezüket, hogy ha a kedvezményes adózás megszűnt, akkor nem tudnak több pénzt fordítani bérköltségre. 2019-től persze nem a cafetéria lehetősége, hanem csak annak kedvezményes adózása szűnik meg (a már említett Szép-kártya kivételével). Kérdés, milyen üzenetet akar küldeni egy-egy vállalkozás a dolgozóinak azzal, hogy cafetéria címén továbbra is ad a béren felül valamilyen juttatást.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, cafetéria, erzsébet utalvány, szép kártya adózása,