Mától szabálysértés életvitelszerűen az utcán élni

Pénzcentrum2018. október 15. 09:00

Szabálysértésnek minősül, ha valaki életvitelszerűen az utcán él, és nem hajlandó bevonulni egy hajléktalanszállóra, vagy igénybe venni a szociális ellátórendszer más szolgáltatásait. Az eljárás alá vont hajléktalanok személyes tárgyait megsemmisíthetik.

Mától szabálysértésnek minősül az utcán élni egy kormányrendelet értelmében. Akit 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek, mert nem vonult be hajléktalanszállóra, vagy vette igénybe a szociális ellátórendszer egyéb lehetőóségeit, az ellen szabálysértési eljárás indulhat, közmunkára, vagy elzárásra ítélhetik.

Az új szabályozás értelmében az intézkedés alá vont hajléktalanok személyes tárgyait, értékeit elkobozzák, és azokat nem kötelező megőrizni, legfeljebb fél évig tárolhatják azokat az illetékes önkormányzatok - a holmikról leltár is készül. A rendeletet pénteken még úgy módosították, hogy a hatóságoknak azoknak a gyorsan bomló, romló dolgoknak az értékét sem kell kifizetni, amelyeket ezért meg kell semmisíteni, és nem kártalanítják azokat, akiknek esetleg alaptalanul semmisítették meg a személyes tárgyait - ugyanakkor a tárolásért sem kell fizetnie a hajléktalanoknak.

Címkék:
rendőrség, hajléktalanság, szociális ellátás, kormányrendelet, hajléktalanszálló, hr centrum,