Kiderült: így könnyítenék meg a kismamák munkába állását

Magyar Hírlap2018. augusztus 27. 10:03

A nyugdíjas szövetkezetek mintájára hamarosan megalakulhatnak a kismama-szövetkezetek is, melyek a kisgyermekükkel otthon lévő anyák (és apák) munkaerőpiaci visszailleszkedését segítenék - olvasható a Magyar Hírlap cikkében.


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár idén júliusban jelentette be, hogy kismama-szövetségeket alakítana a kormány már 2019-től. A szövetség segítené a kisgyermekükkel otthon lévő édesanyákat visszatérni a munka világába.

De nem csak nőket várnak, hanem férfiakat is, hiszen az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy a gyedet a férfiak hat-, a nők kilencvennégy százaléka, a gyest pedig a férfiak öt-, a nők kilencvenöt százaléka veszi igénybe - olvasható Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára írásbeli válaszában, amelyben Ungár Péter LMP-s képviselő kérdésére reagált.

Az államtitkár kifejtette, hogy az otthon lévő anyák speciális élethelyzetben vannak, sokan közülük szívesen dolgoznának naponta pár órát, amikor idejük engedik. Éppen ezért a szövetkezet rugalmas munkalehetőséget biztosítana tagjainak, így fokozatosan térhetnének vissza a munkaerőpiacra.

Címkék:
munkaerő, kismama, kismama-szövetkezet,