Tanárhiány: nem ritka, hogy magyar szakosok oktatják a fizikát

hvg.hu2018. augusztus 24. 09:31

Magyarországi pedagógushiányról nincsenek hivatalos, nyilvános adatok, csak következtetni lehet az álláshirdetések számából, hogy valóban létező jelenségről van szó. Több megkeresett iskolában is súlyos helyzetről számoltak be az igazgatók - olvasható a Hvg.hu cikkében.


"Ha beesik egy ember ilyen diplomával, és viszonylag érthetően kimondja a nevét, akkor rögtön felveszem" - nyilatkozta egy budai iskola igazgatója. Ha azonban senki nem jelentkezeik, akkor előfordulhat olyan eset is, hogy a magyar szakos kolléga tanítja hónapokig a matematikát vagy a fizikát az osztályoknak - ez is megtörtént egy vidéki város általános iskolájában.

A portál általmegkeresett intézményvezetők tapasztalatai azt mutatják, hogy szinte lehetetlen matematika, fizika, kémia, informatika szakos tanárt találni, de ugyanúgy nagy a hiány tanítókból, nyelvszakosokból, testnevelőkből vagy szakoktatókból is

Azt, hogy Magyarországon súlyos pedagógushiány van, a Pénzcentrum már augusztus 9-én megírta, akkor több mint 2000 betöltetlen teljes munkaidős álláshirdetést találtunk a Közszolgálati Állásportálon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ehhez képest Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke a Magyar Hírlap augusztus 23-i számában megjelent interjújában megjegyezte, hogy az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség utánpótlásra. Nincs országos pedagógushiány.

Címkék:
hrcentrum, klik, munkaerőhiány, tanárhiány, pedagógushiány, klebelsberg központ,