Szomorú: ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

NapiCsárt2018. augusztus 22. 17:30

Hiába bővülnek egyre nagyobb mértékben Európában és az OECD országokban egyaránt a nők jogai, a keresetek között még most is bődületes különbségek tapasztalhatók. Igaz, ami igaz Magyarországon annyira nem rossz a helyzet, mint megannyi más vizsgált országban.

2018-as adatok szerint az OECD országokban a nőknek átlagosan 39 százalékkal volt kevesebb a bevételük, mint a férfiaknak - derült ki a szervezet statisztikáiból. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az összehasonlításban figyelembe vették a teljes munkaidős alkalmazottakat, a részmunkaidős alkalmazottakat, a nem fizetett munkavállalókat és a munkanélkülieket is.

Loading...

Az elérhető adatok alapján Magyarország a maga 29 százalékos különbségével az összesített listán a 7. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy a hivatalos statisztikák szerint 29 vizsgált országban rosszabb a helyzet, mint idehaza (pedig nálunk is majd harmadával többet visznek haza a férfiak a nőknél), ráadásul az OECD átlagot (39%) is 10 százalékkal verjük.

A lista szerint szomszédjaink közül például csak Szlovéniában jobb a nők helyzete, ám az ottani különbség is 23 százalékos. Ezzel szemben Szlovákiában a férfiaknak például 32, Ausztriában viszont már 48 százalékkal nagyobb a jövedelmük, mint a nőknek. Az élen egyébként két ázsiai ország végzett, Japánban 58, míg Koreában 61 (!) százalékos a különbség.

Teljes munkaidőben javul az átlag

Az OECD kiemeli, hogy ha kizárólag a teljes munkaidős foglalkoztatási statisztikákat nézzük, akkor a nemek közötti átlagos jövedelemkülönbség rögvest több mint 20 százalékkal elolvad, és az átlag 14 százalékra módosul. Magyarország ebben a statisztikában is jól szerepel, hiszen a bevétel különbség csupán 9 százalékos. 10 százalékos különbség alatt egyébként csak 10 ország maradt, ezek közül Luxemburgban a legjobb a helyzet, ott ugyanis a nők-férfiak bevétele között kevesebb mint 5 százalékos a különbség.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, kereset, jövedelem, statisztika, bevétel, nők, férfiak,