Kitálalt a pesti fodrász: ezt hallgatják el az álláshirdetésekben

Pénzcentrum2018. augusztus 16. 14:03

Augusztus 15-én számoltunk be arról, hogy egy budapesti fodrászat-láncnál akár már egy kezdő is kereshet 300 ezer forintot egy hónapban. Ez első hallásra nagyon jól hangzik, viszont úgy tűnik, hogy a hazai fodrász szakmának azért megvannak a maga árnyoldalai. Egy olvasónk ugyanis a cikkre reagálva leírta negatív tapasztalatait, amiket ő gyűjtött eddigi pályafutása során: négy órára bejelentett munkaviszony, nem egyszer 12 órás munkanapokkal, egész napos állás, különböző betegségek és zéró táppénz.

Először július végén számoltunk bearról, hogy Budapesten a Duna Plázában nem kevesebb mint 400 ezres fizetéssel csábítanának munkavállalókat fodrász/barber munkakörbe. Legutóbb pedig augusztus 15-én megjelenő cikkünkben írtunk arról, hogy egy budapesti fodrászat-láncnál teljesen pályakezdőket - akár nyelvtudás nélkül - is alkalmaznának, nettó 300 ezres fizetésért. Az álláshirdetésben ráadásul akár 500 ezer forintos havi bért is kilátásba helyeztek - borravalóval -, sőt éves bónuszt, céges üdülést, és szakmai tréningeket, valamint lakhatási támogatást is ajánlottak.

A cikket olvasva azonban egy olvasónk levelet írt nekünk, amiben megosztotta eddigi élményeit a magyar fodrász szakma árnyoldalairól is. A levél írója 6 éve fodrász, és elmondása szerint 3 éven keresztül dolgozott egy franchise szalonban. Az ő és ismerősei/kollégái tapasztalataira alapozva azt írja, hogy 

fix fizetés sehol nincsen, jutalékos rendszer annál inkább. Ez azt jelenti, hogy a fodrász havi termelése átlagban - bár attól függ ki mennyire gyors, ez lehet több vagy kevesebb - 400-600 ezer forint, amiből a munkáltató levonja az áfát, és a fodrász ennek (a már áfával levont összeg) a 30 százalékát kapja kézhez körülbelül. Tehát a fizetése 120-180 ezer forint nettóban.

A levélíró azt is jelzi mindezzel kapcsolatban, hogy ezekért az összegekért azért dolgozni kell, nem arról van tehát szó, hogy óránként egy kuncsaftnak vág hajat az ember, "például egy szombati napon 1 órában van négy vendégem" - írja levelében a szakember. 

A lapunknak író fodrász a legnagyobb problémát abban látja, hogy állítása szerint mindenhol 4 órára jelentik be az embert a munkáltatók, mondván rengeteg járulékot kell fizetni a dolgozók után, ehhez képest sokszor 12 órákat dolgoznak a fodrászok, heti 4-5 napban is akár. A levélíró kitér az ebédidők hiányára is, azt írja

ebédidő nincsen,  hiába mondja ki a törvény mennyi szünet jár, ez senkit nem érdekel. Akkor lehet ebédelni, amikor nincs vendég. Ezt sajnos nem lehet kiszámítani, egy pénteki, szombati napon, kb. 2-3 óránként van 10 perc szünet.

A levélíró ráadásul eddig egyetlen helyen sem találkozott utazási, lakhatási támogatással, a nyelvtanfolyamról pedig azt írja, hogy "arról ne is beszéljünk, nem adnak". A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel az ő általa ismert helyeken jutalékos rendszer van, 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ez azt jelenti, ha nem dolgozol nincs pénzed, tehát ha valaki beteg lesz, mondjuk 1 hétre vagy esetleg szabadságra megy, arra az időszakra 0 forintot kap. Arról nem beszélve, milyen egészségügyi problémákat okoz a 12 óra folyamatos fizikai munka a szervezetnek. Például visszér, hátfájás, ínhüvely gyulladás...

Nem minden arany

Az olvasói levél kapcsán kíváncsiak voltunk, más szakemberek miként vélekednek a fővárosi viszonyokról. Egy általunk megszólaltatott fodrász például többször is elmondta, hogy a foglalkoztatási rendjét érintő kérdésekre egyáltalán nem válaszolhat. Ezt a főnöksége ugyanis szisztematikusan tiltja neki. Azt viszont elmondta, hogy ahol ő dolgozik például jár ebéd idő, és amikor 4-5 napot kell dolgoznia egy héten, akkor "azért az nem mindennap jelent 10-12 óra munkát".

Ezen felül arra is felhívta a figyelmünket, hogy bár tény, sokat kell dolgozni, de azért egy hónapban akár 80-100 ezer forintot is számolhat egy fodrász csak a borravalóból, amit magyar, illetve külföldi vendégek is ugyanolyan arányban adnak. Megszólalónk továbbá kitért arra is, hogy őt kifejezetten rosszul érint az, hogy egyes vendégek rendkívül lekezelően bánnak a fodrásszal, és rabszolgaként kezelik őket. "Sokszor ezeket az élményeket a legnehezebb feldolgozni" - mondta.

Mindebből tehát arra lehet következtetni a fodrászok foglalkoztatását illetően, hogy rengeteg múlik azon, ki melyik szalonban tud elhelyezkedni, és hogy ott milyen a főnökség. Elteheti-e a borravalót, van-e egyáltalán bejelentett munkaviszonya vagy csak egyéni vállalkozóként bérelheti székét?

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, munka, rabszolga, fodrász, munkaviszony, fodrászat,