Lehull a lepel: ennyiért gályázhatsz raktárosként, eladóként a Kikában

Pénzcentrum2018. július 22. 14:30

A Kika is megosztja már álláshirdetéseiben, hogy mennyit lehet keresni, ha az adott pozícióban helyezkedsz el. Megnéztük, hogy van-e differencia a különböző áruházaknál elérhető bérek között, és egyáltalán mennyit lehet keresni, ha a bútoráruháznál helyezkedsz el.

A Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalon szúrtuk ki, hogy munkatársakat keres a Kika. Mivel a hirdetésekben meg volt adva a cafeteriával együtt kalkulált bruttó bér, ezért felkerestük a Kika karrieroldalát, ahol kiderült, hogy az összes pozícióhoz feltüntetik a kereseti lehetőségeket. Érdekesség, hogy ugyanazért a pozícióért kevesebbet fizetnek Győrben és Pécsett, mint Budapesten, ami valószínűleg a megélhetési költségek közötti különbségből adódik. Nézzük a konkrét lehetőségeket:

Loading...

A fenti táblázatból kiderül, hogy míg 

  • Budapesten raktárosként bruttó 275 ezer forintot lehet keresni, Pécsett csupán 239 ezret,
  • Budapesten reklamációs ügyintézőként 250 ezer forintot lehet keresni, Győrben csak 239 ezret,
  • eladó tanácsadóként pedig a bérsáv felső határa alacsonyabb 20 ezer forinttal Győrben és Pécsett, mint a fővárosban.

Mivel a munkatársakkal szemben feltüntetett elvárásokban nincs különbség, a fentiek alapján könnyű kiszámolni, hogy raktárosként 15 százalékkal lehet jobban keresni a cégnél Budapesten, mint Pécsett, reklamációs munkatársként 4,6 százalékkal fizetnek kevesebbet Győrben, mint a fővárosban, a két említett vidéki városban pedig egyaránt 8 százalékkal alacsonyabb fizetést érhetünk el eladóként, mint a budapesti üzletekben.

A fenti példa is alátámasztja, hogy országos szinten még mindig nagy különbségek vannak a bérek között. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, 2016-os adatai szerint Budapesten 297600 forint volt a bruttó átlagkereset, Pest megyében 220 030 forint, Baranya megyében 193 522, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 210 336 forint.

Címkék:
hrcentrum, karrier, IKEA, bolt, munka, kika, raktáros, melós,