Nesze neked béremelés: sok bolt még mindig nagyon keveset fizet

Pénzcentrum2018. július 11. 20:00

Az egyes szakmák között közel 70 ezer forint az eladók bérkülönbsége, az egyes szakmákon belül pedig a kis- és a nagyboltok között százezres. A legrosszabbul fizető kisbolt és a legjobban fizető nagybolt között már 120 ezer forint a különbség. Nem mindenki bírja a béremelést: nincs az egyes szakmák között boltos mikrovállalkozás 190 ezer forint feletti átlaggal.

A napokban elhangzott egy olyan nyilatkozat, hogy az a boltos, amelyik nem ígér bruttó 200 ezer forintos kezdőbért, az könnyen elveszíti a dolgozóit. Pedig akad ilyen bőven - írja közleményében a blokkk.com. A legutóbbi statisztikai adatokból kitűnik, hogy az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató boltos vállalkozásoknál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint volt. Ez persze csak az átlag, ezen a körön belül a legkisebbek 180 ezer forintnál tartanak, ennyi az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok átlagos havi bruttó átlagkeresete. A közép-és a nagyvállalkozásoknál már magasabb az átlagkereset, különbség pedig 64 ezer forint. És hogy pontosabb legyen a kép, az 50 főnél kisebb boltos vállalkozásoknál dolgozik az eladók 45 százaléka, akik tehát nincsenek kevesen.

Boltos eladók bérrangsora: különbség az van bőven

A boltos eladók bérrangsora hónapról-hónapra változik, cserélődnek az egyes szakmák. Az illatszerboltok azonban már huzamosabb ideje változatlanul a toppon vannak. Most előbbre léptek az autókereskedők, de továbbra is dobogós a bútorbolt. Az eladóit a legrosszabbul fizető boltok között a halasok - hiába volt áfacsökkentés - megint a sor végére csúsztak. A legjobban fizető illatszerboltban és a legrosszabbul fizető halas boltban elérhető havi bruttó átlagkeresetek között 68 ezer forint a különbség, nagyságrendjét tekintve nem változott a korábbiakhoz képest, maradt a bérolló ugyanakkora. Lejjebb csúszott az italbolt, a játékbolt és a könyvkereskedés, a híradástechnika pedig nem tud feljebb kapaszkodni az átlagot tekintve.

Kisbolt-nagybolt: százezresek a bérkülönbségek szakmán belül

A foglalkoztatottak számát nézve az 5-9 fővel tevékenykedő legkisebb boltokban 171-190 ezer forint között mozog az eladók havi bruttó átlagkeresete. A bérkülönbség körükben jóval kisebb, 19 ezer forint, és alulról kemény nyomást jelent a kötelező minimálbér. Kedvezőtlenebbek az adottságaik, nem képesek nagyobb bért adni. Talán ezért is óvatosabban kell majd kezelni a kötelező minimálbér emeléseket. A nagyobb boltok közül, ami a kisebb szakmáknál nem feltétlenül jelent nagyvállalkozást, a bútorosok adják a legnagyobb kereseti lehetőséget, 291 ezer forintot. Ebben a viszonylatban olyan nagyok az egyes szakmák közötti tevékenységbeli eltérések, hogy nem lenne szerencsés a legkisebbeket keresni, hiszen például a zöldséges piacon csak kisvállalkozások tevékenykednek. De a legnagyobb nagyvállalkozó boltos foglalkoztatók körében is van 50-60 ezer forint bérkülönbség.

Érdekes módon az egyébként az átlagot tekintve jól fizető autókereskedések kisvállalkozásai adják a legkisebb kereseti lehetőséget, ahol így 119 ezer forint a szakmán belüli bérkülönbség. Százezer forint felett mozog a szakmán belüli bérkülönbség még a bútorboltokban (az átlagot tekintve ők is dobogósok), valamint az italboltokban is (akik egyébként most lejjebb csúsztak a bérrangsorban is). A bérrangsorban kisebb kereseteket kínáló boltokban kisebbek a szakmán belüli bérkülönbségek, bár itt már nagyobb létszámú láncok nem nagyon találhatók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkeverve a bérrangsor átlagát és az egyes szakmákat, a legmagasabb havi bruttó átlagkeresetet a nagy bútorboltokban lehet elérni, 291 ezer forintot. És a legkevesebbet a kisboltok közül az autókereskedésben, 171 ezer forintot. A különbség 120 ezer forint. A boltos bérrangsor 2018 áprilisában, a legutóbbi statisztikai adatok szerint végül a következő:

Loading...

Címkék:
hrcentrum, kiskereskedelem, penzcentrum, bérek, munkabérek, italbolt,